28.04.2021      617      0
 

Будиночок архітектора Городецького у селі Мошни Черкаського району передано під опіку ЧНУ (фото)


У селі Мошни Черкаського району є унікальна архітектурна споруда – збудована на початку двадцятого століття за проектом київського міського архітектора В.Городецького. Цей дерев’яний будинок, який зберігся до наших днів, колись слугував приміщенням для лікарні.

Сьогодні Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького планує взяти будиночок під свою опіку. З цією метою у селі Мошни відбулася зустріч за участі третього Президента України Віктора Ющенка, ректора Черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького Олександра Черевка, голови Черкаської облдержадміністрації Олександра Скічка, заступника голови Черкаської обласної ради Сергія Лісового, голови Черкаської райдержадміністрації Валерії Бандурко, голови Черкаської районної ради Олександра Василенка, голови Мошнівської ОТГ Богдана Шкарбути.

Як сказав Віктор Андрійович, очевидно, що будівля має працювати, має бути наповнена цікавими жвавими проектами. Головне завдання це збереження, реконструкція будиночку. Необхідно також облаштувати прилеглу територію, парк, зробити гарне привабливе місце для односельців, жителів Черкаського краю, туристів. Тому на раді університету було прийнято рішення взяти на себе місію з попелу підняти це приміщення.

До розробки історично-культурного проекту долучився керівник Польського культурного центру імені Кароля Шимановсього Геннадій Лінєвич.

«Наш університет готовий взятися за створення проектної документації. Створити тут краєзнавчий музей. Колеги з Польщі – долучитися до його розробки та низки інших історично-культурних проектів. ОДА в свою чергу вже зараз допомагає налагоджувати комунікацію між лідерами територіальних громад та інвестпартнерами стосовно розбудови туристичної карти Черкащини. На ній, звісно, є й Мошни», – пише Олександр Скічко на власній сторінці у «Фейсбуці».

Окрема подяка краєзнавцю Миколі Якименку за захопливі розповіді зі сторінок історії краю.

На мою думку, ми повинні усі разом згуртуватися для того, щоб зберегти культурні надбання нашого народу. На жаль, ніхто раніше не прикладав зусиль, щоб зберегти цю унікальну архітектурну споруду. Наразі наша місія – зберегти, впорядкувати і дати можливість потомкам теж побачити і відчути частинку нашої історії, – наголошує Валерія Бандурко.

Також учасники зустрічі у селі Мошни відвідали музей Тараса Григоровича Шевченка.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *