09.03.2021      880      0
 

9 БЕРЕЗНЯ – День народження Тараса Григоровича Шевченка


Сьогодні виповнюється 207 років із дня народження надзвичайно талановитого українського поета та художника, прозаїка, етнографа та громадського діяча – Тараса Григоровича Шевченка.

Тарас Шевченко за 47 років життя пробув 24 роки у кріпацтві, 10 років – на засланні, а решту свого життя— під наглядом жандармів. Але, не дивлячись на це, він зміг проявити себе як різнобічно обдарований митець — поет, прозаїк, драматург, художник.

Тарас Григорович Шевченко народився в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії, що нині є Черкаською областю. Ще за народженням він був таким же рабом, як і його батьки, які незабаром покинули його, залишивши хлопчину на призволяще.

Чи міг тоді хто передбачити, що ім’ям цього хлопця колись стануть називати кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах, поштових марках, ставити йому розкішні пам’ятники і численні меморіальні таблички, випускати на його честь ювілейні монети і засновувати всілякі премії? Життя виявилося непердбачуваним.

Цікаві факти про Тараса Шевченка

  1. Тарас Шевченко був невисокого зросту — трохи більше 164 см.
  2. Улюбленим напоєм Тараса був чай з ромом.
  3. У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Тараса Григоровича Шевченка.
  4. Всього Тарас Григорович Шевченко написав 237 творів, намалював 1300 картин, з яких до нас дійшли 800 робіт.
  5. Тарас Шевченко за власні кошти видав перший в Україні “БУКВАР” (1861 р.)
  6. 1384 — стільки пам’ятників Тарасові Шевченку встановлено в світі. З них в Україні налічується 1256 монументів, і ще 128 в 35 країнах світу — Бразилії, США, Китаї тощо. Перший пам’ятник Тарасові Шевченку встановили в 1881 році в місті Форт-Шевченко, в тому ж році з’явився і перший монумент в Україні − в садибі Алчевських у Харкові. Незабаром планується відкриття монумента Тарасові Шевченку в Флоренції. Це спільний проєкт творчого колективу в складі Олега Пінчука, Богдана Томашевського і Володимира Шолудько.

Тарас Шевченко для України і в Україні житиме вічно. Він сьогодні, як ніколи, органічно злився зі своїм великим, нескореним народом і став символом боротьби за вільне та незалежне життя.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *