12.02.2021      387      0
 

У регіонах здійснено планові (позапланові) заходи державного нагляду (контролю)


Представники Держенергонагляду здійснюють планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики та у сфері теплопостачання.

Такі дії передбачено Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», Законом України «Про ринок електричної енергії», Законом України «Про теплопостачання», Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України та Річним планом здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної інспекції енергетичного нагляду України на 2021 рік.

Інспекторами Управління Держенергонагляду у Черкаській області також було здійснено позаплановий захід з державного нагляду (контролю). Так, спільно з представниками ПАТ «Черкасиобленерго» з виїздом на місце проведено розгляд колективного звернення жителів с. Мельники Чигиринського району щодо постачання електричної енергії від ТП-10/04 кВ № 169, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту. У результаті замірів показників якості електричної енергії було встановлено, що напруга не відповідає вимогам ДСТУ EN – 50160:2014.

Крім того, здійснено перевірку технічного стану ТП-169 та ПЛ-0,4 кВ Л-1, Л-2 і Л-3, від яких здійснюється електропостачання домоволодінь заявників, і виявлено порушення вимог нормативних документів у галузі електроенергетики (наявність гілок дерев, які мають прямий контакт з проводами ПЛ).

Заявників повідомлено, що відповідно до Порядку забезпечення стандартів якості електропостачання (далі – Порядок), ОСР має забезпечити загальні стандарти якості надання послуг з електропостачання. Також заявників поінформовано, що згідно з пунктом 2.4 глави 2 Порядку, у разі недотримання гарантованих стандартів якості надання послуг з електропостачання, ОСР надає споживачу компенсацію у розмірах, наведених у додатку 1 до Порядку (за вирахуванням необхідних сум податків, якщо такі застосовуються), та відповідно до процедур, визначених главою 6 Порядку.

За результатами складено акт та видано припис керівництву ПАТ «Черкасиобленерго» щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланового заходу, зокрема:

  • відстань від проводів у прогонах між стійками № 4-1/1, 5-6, 21-22 Л-1, № 3-4, 4-5, 5-6, 7-8, 8-9, 13-14, 14-1/4, 19-20, 20-21, 21-22, 22-23, 23-24, 25-26 Л-2, № 3-4, 9-10, 12-13, 14-15, 15-15а, 2/3-2/4 Л-3 ПЛ-0,4 кВ від ТП-169 (у с. Мельники Чигиринського району), під час їх найбільшого відхилення до гілок дерев по горизонталі, привести до вимог НТД;
  • розробити та виконати технічні заходи щодо приведення параметрів якості електричної енергії, що постачається ПЛ-0,4 кВ від ТП-169 у с. Мельники Чигиринського району відповідно до вимог державного стандарту.

Виконання вимог усіх приписів взято Управліннями Держенергонагляду на контроль.

Водночас зазначаємо, що невиконання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виявлених під час здійснення заходу державного нагляду (контролю), тягне за собою застосування до суб’єкта господарювання штрафних санкцій у порядку, встановленому Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Нагадаємо, Держенергонагляд продовжує вживати заходи щодо вирішення питань фізичних осіб, які звернулися до відомства, та забезпечення споживачів якісним, безпечним і безперебійним електро- й теплопостачанням.​

За інформацією Держенергонагляду


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *