10.07.2019      272      0
 

Здійснення державно-приватного партнерства щодо проекту Енергетичний міст Україна-ЄС створить умови для інтеграції енергетичної системи України до європейської


Під головуванням першого заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості  Тетяни Максимець 9 липня відбулось засідання комісії з питань проведення конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо проекту Енергетичний міст Україна-ЄС.

Під час засідання розкрито конверти з конкурсною пропозицією. Єдиним претендентом щодо реалізації проекту є компанія «ЮКРЕЙН ПАУЕР БРІДЖ КОМПАНІ ЛІМІТЕД».

Проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз» започатковано у 2015 році розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.06.2015 № 671-р.

Мета здійснення державно-приватного партнерства для реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз» полягає у створенні умов для інтеграції об’єднаної енергетичної системи України до європейської енергосистеми ENTSO-E за рахунок забезпечення експорту електричної енергії з енергоблока №2 Хмельницької АЕС до країн Європейського Союзу та створення на цій основі механізму фінансового забезпечення розвитку генеруючих потужностей атомної енергетики.

Проект передбачає організацію видачі потужності з блока № 2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС шляхом включення його до складу Бурштинського енергоострова разом із 750/330 кВ ПС «Західноукраїнська» та 750 кВ ЛЕП ХАЕС-Жешув (Польща). Отримувані від експорту електроенергії з цього блока кошти планується використати для фінансування будівництва блоків №3 та № 4 Хмельницької АЕС.

Досягнення вищезазначеної мети має здійснюватися шляхом: розширення «Бурштинського енергоострова» (включення до нього енергоблока №2 Хмельницької АЕС, підстанції 750/330 кВ «Західноукраїнська» та міждержавної електричної мережі ПЛ-750 кВ «Хмельницька АЕС – Жешув (Польща)»; гарантування довгострокового експорту електроенергії до країн ЄС та пов’язаної з ним виручки у вільно конвертованій валюті для цільового використання ДП «НАЕК «Енергоатом» на добудову енергоблоків; підвищення рівня використання та збільшення максимальної потужності ядерних енергоблоків, в тому числі Южно-Української АЕС та Запорізької АЕС; створення умов та інструментів, необхідних для залучення ДП «НАЕК «Енергоатом» коштів для фінансування розвитку енергетичної інфраструктури.

Відповідно до вимог конкурсної документації загальний строк проведення конкурсною комісією оцінки, порівняння конкурсних пропозицій та визначення переможця конкурсу не повинен перевищувати 45 (сорок п’ять) календарних днів з дня розкриття конкурсних пропозицій.

За інформацією
Урядового порталу


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *