24.05.2021      860      0
 

У селі Первомайське Черкаського району родина переселенців виготовляє крафтові сири


У селі Первомайське Мошнівської ТГ здійснює свою діяльність сімейна ферма «Пані Коза», яка є частиною сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Обиштинові зорі».Тут виготовляють смачні крафтові сири з козячого та коров’ячого молока, отриманого від власних тварин.

Відвідали виробництво та поцікавилися ходом справ голова Черкаської райдержадміністрації Валерія Бандурко, її заступник Роман Хоменко, начальник управління агропромислового розвитку, житлово-комунального господарства, економіки та екології Черкаської РДА Петро Данилішин, Мошнівський сільський голова Богдан Шкарбута.

Власну сироварню започаткували подружжя Ігор Геращенко та Вікторія Бойправ із Криму та Сергій Самойленко і Марія Шабліна із Черкас. Як зауважують господарі, молоко на фермі не має специфічного козячого запаху, тому що стадо сформовано з кіз заанеської і альпійської породи, а також Ламанча. Всі сири виготовлені за методами традиційного сироваріння, використовуючи тільки натуральний фермент та свіже пастеризоване молоко.

За словами господині сироварні Вікторії Бойправ, візитною картою «Пані Коза» є сир моцарела:- Різниця між крафтовою моцарелою і моцарелою виготоленою в заводських умовах полягає в тому, що в промислових умовах немає можливості чекати 6-15 годин поки закисне заготівка. А ми притримуємося технології тільки природного скисання. В промислових технологіях додають лимону кислоту або оцет, що негативно впливає на перетравлювання продукту організмом людини. Природній спосіб ферментації дає максимальне засвоєння кальцію. Особливість моцарелли, виготовленої ручним способом, є хвостик на сирній кульці та глянцева поверхня.

Окрім моцарели ферма виробляє за ексклюзивною рецептурою рікоту, кротен, халумі, буратту та багато інших видів сирів.

В умовах карантину підприємству доводиться не солодко, адже попит на продукцію знизився, та й реалізовувати крафтовий продукт не просто.- Ми продавались в Черкасах в Делікаті, але на жаль, супермаркети не дотримуються термінів зберігання нашої продукції, – зауважує засновник ферми Ігор, – тому зараз маємо лише своїх постійних клієнтів, адже головне для нас – це висока якісь продукту, рейтинг, власний імідж та задоволений споживач.

На сьогоднішній день ведення такого виду бізнесу потребує підтримки, тому що затрати на виготовлення подібного роду товарів досить високі.

Керівники району, громади подякували за гостинність, теплий прийом і частування, пообіцяли допомогти підприємцям у розширенні збуту продукції та залученні додаткових коштів для розвитку справи.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *