28.09.2020      369      0
 

НБУ: монети номіналом 25 копійок перестають бути засобом платежу з 01 жовтня


Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року. Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

– Ми продовжуємо наводити лад у готівковому обігу та приводити його до світових стандартів, – розповів Голови Національного банку Олексій Шабан. – Головна мета наших рішень – спростити готівкові розрахунки та підвищити їхню зручність для користувачів. Також ми дбаємо про економічну доцільність та підвищення якості готівки у обігу.

Цк є продовженням багаторічної роботи регулятора з оптимізації готівкового обігу. У результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 номіналів до 12. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці.

Про ключові причини вилучення з обігу:

Cпрощення та зручність розрахунків готівкою

Монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, що відбулося торік. Завдяки їхньому вилученню з обігу ця проблема вирішиться.

Вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок спростить готівкові розрахунки. Воно не матиме впливу на інфляцію, оскільки за відсутності монет номіналом 25 копійок під час готівкових розрахунків можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою  за товари, роботи чи послуги (до сум, кратних 10 копійкам)*.

Банкноти старого зразка, введені у обіг до 2003 року, уже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз у обігу їх залишається близько 1,8% від загальної кількості банкнот в обігу. Упродовж трьох останніх років їхній обсяг в обігу майже не змінився. Тобто громадяни ними майже не розраховуються, ці банкноти не інкасуються і до банків не надходять. Їхнє вилучення з обігу не завдасть незручностей громадянам, водночас бізнесу та державі принесе користь.

Позитивний економічний ефект

Витрати держави та учасників готівкового обігу на виготовлення, оброблення, транспортування, зберігання банкнот і монет тепер знизяться.

Підвищення якості готівки у обігу

Для Національного банку важливо, щоб національна валюта, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною. Українці мають бути впевнені, що готівка отримана у торговельній мережі, касі банку або в його банкоматах дійсно платіжна та абсолютно придатна до обігу.

Крім того, надто велика різноманітність банкнот і монет призводить до плутанини в гаманцях та зайвого часу під час здійснення розрахунків.

Вилучення з обігу застарілих банкнот попередніх поколінь та поступова заміна зношених банкнот номіналом 1 та 2 гривні та обігових  монет номіналом 1 гривня, виготовлених до 2018 року, на металеві монети підвищать захист і якість грошей та зроблять розрахунки комфортними і зручними.

Про терміни та механізми вилучення:

Як зауважив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко, монети номіналом 25 копійок та усі старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом в Україні майже через місяць – з  01 жовтня 2020 року.

“З цієї дати їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк вилучатиме їх з готівкового обігу. Тобто з 01 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки”, – пояснив він.

Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років:

  • в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Крім того, Національний банк з 01 жовтня 2020 року розпочне активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003–2007 років та обігові монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року (золотистого кольору). Потрапляючи в банки, вони не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться та передаватимуться до Національного банку.

Проте, на відміну від застарілих банкноти та монет номіналом 25 копійок, банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003–2007 років та монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року, поки що залишаться дійсним платіжним засобом. Ними можна буде розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати. Водночас поступово в обігу їх ставатиме дедалі менше, а їхнє місце займуть відповідні “сріблясті” монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску.Довідково

За період з 01 жовтня 2019 року по 31 серпня 2020 року з готівкового обігу вилучено 77,5 млн штук монет дрібних номіналів, із них номіналом:

  • 1 коп. – 3,5 млн штук або 0,14 % від монет цього номіналу в обігу;
  • 2 коп. – 1,9 млн штук або 0,14 % від монет цього номіналу в обігу;
  • 5 коп. –  23 млн штук  або 1,3% від монет цього номіналу в обігу;
  • 25 коп. – 49,1 млн штук або майже 3% від монет цього номіналу в обігу.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *