22.04.2020      679      0
 

#EarthDay2020: що в області роблять задля збереження Землі


Вже в п’ятдесяте світ відзначає 22 квітня День Землі. У цей день в різних куточках земної кулі небайдужі до проблем природи люди проводять різноманітні корисні та цікаві заходи, спрямовані на об’єднання зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому.

Засновником Дня Землі вважається Джон Стерлінг Мортон. Вперше акція до відзначення Дня Землі пройшла 22  квітня 1970 року. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на один день від використання автомобіля тощо. День Землі щорічно відзначається в 147 країнах.

В області значна увага приділяється збереженню природних комплексів та об’єктів, ландшафтного та біологічного різноманіття, а також середовища існування рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин та підтримання загального екологічного балансу на території області. Так, у 2020 році вже оголошено 2 об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею 9,0 га, які знаходяться в адміністративних межах міста Черкаси та змінено межі 4 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва.

Для покращення стану повітря області, впроваджуються заходи підприємствами області зі скорочення викидів забруднюючих речовин. З метою нормування викидів в атмосферне повітря Управлінням екології та природних ресурсів Черкаської ОДА видаються дозволи, які регулюють роботу підприємств у галузі охорони атмосферного.

На виконання розпочатої Урядом реформи державного моніторингу з управління якістю атмосферного повітря, вже сьогодні працюють над розробкою обласної програми. Нею буде передбачено створення мережі постів спостережень, впровадження автоматизованої системи збору даних і моніторингу, що дозволить вчасно вжити заходів реагування для попередження забруднення повітря.

Крім того, завдячуючи Уряду, на стадії планування діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, є можливість залучення громадськості до процедури оцінки впливу на довкілля з метою попередження забруднення навколишнього середовища.

Наразі до актуальних питань сьогодення належить засмічення земель відходами, які спричинили стихійні сміттєзвалища.

Управління в межах повноважень здійснює контроль у сфері поводження з відходам через сервіс «Ecomapa.gov.ua», який включає інтерактивну мапу сміттєзвалищ, який дозволяє будь-якому громадянину України скористатися сайтом і додати інформацію про виявлене сміттєзвалище. Мобільний додаток дозволяє сфотографувати будь-яке сміттєзвалище та надіслати фото для вжиття заходів реагування для його ліквідації.

До заходів з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ,  прибирання та приведення у належний санітарний стан прибудинкових територій, можуть долучитися органи місцевого самоврядування в рамках всеукраїнської акції з благоустрою «За чисте довкілля», дотримуючись карантинних обмежень.

Представники Управління екології та природних ресурсів також долучились до цієї акції та провели озеленення території, висадивши 7 молодих кущів самшиту.

За інформацією пресслужби Черкаської обласної державної адміністрації.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *