17.04.2020      250      0
 

Верховна Рада прийняла законопроект, необхідний для завершення формування спроможних громад і нових районів


Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” №2653 від 20.12.2019.

Законопроект дає можливість Уряду прийняти необхідні рішення для затвердження адміністративно-територіального устрою на рівні громад: вводить поняття адміністративного центру територіальної громади та території територіальної громади; пропонує до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України уповноважити Кабінет Міністрів України визначати адміністративні центри та території територіальних громад.

«Завдяки сьогоднішньому рішенню Верховної Ради, Уряд матиме змогу завершити процес створення спроможних громад в Україні. Останніми місяцями тривали непрості дискусії з усіма учасниками реформи: органами місцевого самоврядування, їхніми асоціаціями, обласними державними адміністраціями, експертами, урядовцями, народними депутатами. За результатами цих обговорень ОДА фіналізували перспективні плани формування громад областей. ВчораУряд вже прийняв три з них. Міністерство докладатиме максимум зусиль, щоб найближчими тижнями були прийняті перспективні плани усіх областей. Саме ці плани і ляжуть в основу майбутнього адміністративно-територіального устрою на рівні громад», – зазначив заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода.

Законопроект №2653 також дає повноваження Уряду подавати до Верховної Ради України проекти законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів.

«Усі учасники реформи сходяться на думці, що чинний районний поділ не відповідає сучасним вимогам. Старі райони стають усе менш ефективними, бо більшість повноважень переходять на рівень спроможних громад. Отже перегляд функцій і меж районів – це вже необхідність. Для людей питання реформування районів не таке чутливе, бо усі послуги з наступного року надаватимуться в громадах. Нові райони будуть потрібні лише для організації та координації державних органів виконавчої влади на місцях», – нагадав В’ячеслав Негода.

Заступник міністра подякував за державницьку позицію профільному парламентському комітету і народним депутатам, які голосували за законопроект, а також відзначив значну роль усіх асоціацій органів місцевого самоврядування у розробці і підтримці цього законопроекту.

Він також нагадав, що реалізація закладених в законопроекті положень дозволить провести у 2020 році місцеві вибори на новій територіальній основі громад і районів.

Як повідомлялося, розпочалося експертне обговорення законопроекту про новий районний поділ.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *