16.12.2020      280      0
 

В обласному департаменті АПК беруться за розробку програми підтримки органічного виробництва


Тренд органічного виробництва та споживання органічної продукції набуває популярності не лише за кордоном, а й в Україні. Команда Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації також започатковує підготовку проєкту обласної програми з розвитку та підтримки органічного виробництва в регіоні, вивчає позитивний досвід у цій сфері та запрошує охочих долучитись до перспективного напрямку діяльності.

Процес переходу від неорганічного до органічного виробництва потребує часу (за виключенням виробництва органічних харчових продуктів і заготівлі органічних об’єктів рослинного світу) та додаткових витрат для охочих перепрофілювати своє господарство в майбутньому. У досвіді багатьох європейських країн перехід сільгосппідприємств на засади органічного виробництва здійснювався із залученням державних коштів. Така підтримка планується й в Україні з 2021 року.

Заохочення сучасного та сталого сільськогосподарського виробництва в частині поширення методів органічного виробництва й використання біотехнологій передбачено статтею 404 Глави 17 Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Кількість прихильників такого напрямку господарської діяльності ще досить нерівномірно розподілена між регіонами нашої держави. Так, у Черкаській області господарюють 17 операторів (станом на 01.12.2020),які здійснюють органічне виробництво та/або обіг органічної продукції відповідно до вимог законодавства у цій сфері. Водночас в інших суміжних регіонах їх кількість значно більша: у Полтавській області їх 27, Вінницькій – 64, Київській – 83.

За інформацією Черкаської ОДА


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *