23.07.2019      322      0
 

Держпродспоживслужба закликає експортерів рослинницької продукції чітко дотримуватися фітосанітарних вимог


При експорті продукції на світовий ринок українські експортери повинні неухильно виконувати вимоги міжнародних договорів. Насамперед йдеться про дотримання фітосанітарних вимог Китайської Народної Республіки під час експорту до цієї країни рослинницької продукції, зокрема ячменю, сої та кукурудзи.

На цьому наголосив директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю у сфері насінництва та розсадництва – Головний державний фітосанітарний інспектор України Андрій Челомбітко під час колегії за підсумками роботи Держпродспоживслужби за перше півріччя.

«Імпорт кукурудзи, сої та ячменю згідно з китайським законодавством відбувається на підставі протоколів фітосанітарних вимог, які є міжнародними договорами міжвідомчого характеру і які є обов’язковими для виконання постачальником», – зазначив Андрій Челомбітко.

Так, для забезпечення виконання вимог щодо експорту ячменю з України до КНР державні фітосанітарні інспектори щорічно офіційно встановлюють та контролюють підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від Tilletia controversa.

Головний державний фітосанітарний інспектор України поінформував, що у поточному році було обстежено вдвічі більше площ, ніж торік, і встановлено понад 2,6 тис. місць вирощування посівів ячменю, вільних від шкідливих організмів, які заборонені КНР: карликова сажка пшениці, штрихувата мозаїка ячменю, церкоспорільозна гниль злакових, офіобольозна гниль злакових.

При цьому під час обстеженнях посівів ячменю було зафіксовано 35 випадків виявлення шкідливих організмів, які заборонені КНР: штрихувату мозайку ячменю на площі понад 2 тис. га в Запорізькій, Донецькій, Кіровоградській, Миколаївській та Луганській областях та церкоспорільозну гниль на площі 87 га в Миколаївській області.

«Таким чином, державний фітосанітарний інспектор не може видати дозвільні документи для переміщення ячменю з цих ділянок», – зазначив Андрій Челомбітко.

За його словами, експортувати зерно кукурудзи, сої та ячменю до КНР може будь-який суб’єкт господарювання, внесений до відповідних переліків: переліки осіб, які планують експорт цієї продукції до КНР та переліки місць зберігання, з яких планується експорт до Китаю.

Наразі період встановлення ділянок, вільних від шкідливих організмів на посівах ячменю, минув і зараз триває формування переліку осіб, які планують експорт кукурудзи та сої до КНР.

«У зв’язку з цим звертаю увагу зацікавлених осіб на необхідність дотримання термінів подачі необхідних документів та проведення передбачених фітосанітарних процедур: для сої – до 1 серпня цього року, для кукурудзи – до 1 вересня 2019 року», – підкреслив Андрій Челомбітко.

За інформацією
Державної служби України з питань
безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *