31.12.2023      192      0
 

Валерія Бандурко про рік, що минає


Складний і повний викликів для України 2023 підходить до свого завершення. Рік, який минає, запам’ятається для більшості людей – війною та всім, що із нею пов’язане, – зазначила начальниця Черкаської районної військової адміністрації Валерія Бандурко.

При всіх складнощах, які супроводжували Україну весь цей рік – ми вистояли, а наша країна демонструвала, що може розвиватися, навіть у такій складній ситуації. Усе це стало можливим передовсім завдяки нашим захисникам і захисницям. Без них України б не було!

Попри все, цей рік приніс багато почуттів. Він показав, що люди можуть більше, ніж здавалося. 2023 приніс багато емоцій щастя від нових знайомств та розширив кола спілкування. Почуття вдячності усім, хто стає із тобою поряд у такі важкі часи. Безумовну вдячність захисникам і їхнім родинам. Він також приніс і почуття болю, адже гинуть: рідні, друзі, знайомі, наші українці… Почуття надії та віри, що попри все ми – вистоїмо!

Посада начальниці Черкаської районної військової адміністрації – велика відповідальність для мене, – наголосила Валерія Бандурко. – Відповідальність, яку я чітко розумію. Щодня намагаюся сумлінно виконувати свої посадові обов’язки, надані мені державою в особливий період, маю честь спільно з волонтерами, підприємцями, органами місцевого самоврядування, депутатами всіх рівнів та небайдужими громадянами допомагати військовим наближати нашу перемогу.

Основними напрямками роботи Черкаської районної військової адміністрації були у цьому році й залишаються на наступний – це стабільне функціонування Черкаського району та його ключових галузей та допомога Силам безпеки й оборони України. Цей рік був непростим для кожної галузі, напрямку життєдіяльності країни.

Дякую тим головам громад та старостам сіл, які завжди на зв’язку з нами й допомагають жителям своїх міст і сіл, – зазначила Валерія Бандурко.

Наші Сили безпеки та оборони роблять усе, щоб ми жили у тиші. Ми робимо усе, щоб допомогти їм у цьому. Ми в районній військовій адміністрації систематично отримуємо запити про надання допомоги. До процесу закриття цих потреб залучаємо наші територіальні громади, свідомий бізнес та усіх небайдужих людей. За два роки повномасштабного вторгнення, Черкаським районом передано понад 100 автомобілів для виконання бойових завдань військовими, і це без кількості відчужених транспортних засобів відповідно до мобілізаційних завдань, – повідомила Валерія Бандурко. – Ми постійно шукаємо можливості, звертаємося до бізнесу та органів місцевого самоврядування з проханням закрити потреби бійців у комплексах супутникового зв’язку «Starlink», генераторах, мавіках, виступаємо комунікаторами в безлічі процесах, тощо. Дякуючи усім свідомим, у цьому році, нам це вдавалося!

Зважаючи на підлість і підступність ворога, його постійні атаки по цивільній інфраструктурі, гостро стояло питання безпеки цивільного населення шляхом побудови або капітальних ремонтів захисних споруд та комплектування мобільних вогневих груп, які захищають небо над нами. 98% закладів освіти району мають можливість використовувати захисні споруди для укриття учасників освітнього процесу.

З початком повномасштабного вторгнення перед нами стало чимало нових надважливих завдань. Всебічна підтримка захисників і захисниць, які повернулися із зони бойових дій та їхніх родин – одне із головних завдань, які ми ставили перед собою цього року і над яким працюватимемо і наступного 2024 року. Ветеран-хаби, реабілітаційно-лікувальні центри та консультативно-комунікаційні центри – саме про це. Кожна громада має бути готовою до повернення захисників і захисниць. Цього року в нашому районі відкриті та вдало працюють 2 протезувально-реабілітаційні центри та 3 ветеран-хаби. Наступного року темпи зростатимуть, – наголосила Валерія Бандурко.

На постійній основі працюємо із внутрішньо переміщеними особами. Цим людям дуже важлива підтримка. Більшість із них втратили майже все, що мали.

Новим у цьому році для нас став нацпроєкт із відновлення деокупованої Херсонщини «Пліч-о-пліч», ініційований Президентом України, – повідомила Валерія Бандурко. – Черкаський район працює у підшефній нам Іванівці, яка стала для нас рідною. Пліч-о-пліч із громадами району, волонтерами, будівельниками та жителями населеного пункту долаємо наслідки російського терору на Херсонщині. Наразі нашим районом повністю відновлено 35 домоволодінь. Роботи проводяться. Невелике село, якому від росіян добряче дісталося. Зруйноване, знищене та понівечене окупантами, воно нині відроджується. З відновленням повертається й саме життя.

Ракетний удар по Смілі, 29 грудня, вкотре показав наскільки підступний ворог. Це біда не тільки Смілянської громади, а й усієї області. Сьогодні продовжується ліквідація наслідків ракетного удару. Від влучання ворожої ракети у житловий сектор маємо понад пів сотні пошкоджених будинків, із десяток – поруйновані вщент. 9 потрерпілих. На жаль, є одна загибла людина. Щирі співчуття рідним.

Мої слова можуть здатися досить прагматичними так, як я – людина, яка близько контактує з військовими, – зауважила Валерія Бандурко, – буває на деокупованих територіях, спілкується із людьми, які зазнали невимовних втрат від цієї війни та на власні очі бачить ті страшні руйнування, які наніс ворог у містах і селах, ближчих до лінії фронту ніж Черкащина, маю сказати – якщо ми хочемо зберегти те, що маємо, тоді повинні робити усе можливе, щоб допомагати воїнам! Маємо бути єдині та рідні!

Ми маємо знаходити внутрішні ресурси для того, щоб перемагати ворога. Наш головний енергетичний ресурс – наші діти. Ті, заради кого і попри все!

Друзі, я хотіла написати стисло, – зазначила Валерія Бандурко. – Але як вийшло))

Дякуємо всім, хто поряд!

Вітаємо із прийдешнім новим роком!

Нехай в ньому буде перемога нашої України!

Світлина до допису – місто Сміла, у ці нелегкі для неї дні.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *