14.06.2022      177      0
 

Як діяти якщо ви чи інша людина постраждала від сексуального насильства чи торгівлі людьми


Подбайте про безпеку

1.Залиште місце злочину, забезпечте собі фізичну та психологічну безпеку, наскільки це можливо.

2. Зверніться за медичною допомогою.

3.Зверніться за медичною допомогою для фіксації тілесних пошкоджень і стану здоров’я до закладів охорони здоров’я (пункту невідкладної медичної допомоги).

4.Важливо не приймати душ чи ванну, не чистити зуби тощо до проведення судово-медичної експертизи або огляду лікарів.

5.Відповідно до законодавства заклади охорони здоров’я зобов’язані проводити медичне обстеження постраждалих від сексуального насильства осіб, які до них звернулися, та документувати його результати.

6.Необхідно вимагати від лікарів та обов’язково зберігати оригінали медичних довідок, висновки судово-медичних експертиз, рецепти, направлення, рекомендації тощо. Також, на вимогу постраждалої особи надається необхідна інформація про медичну допомогу у вигляді довідки № 028/о або № 027/о.

Повідомте про злочин органи влади

1.Національну поліцію України за номером 102 або 0 800 500 202 (кол-центр поліції). При зверненні до поліції важливо переконатися, що звернення до правоохоронних органів зареєстровано (інформація внесена в Єдиному реєстрі досудових розслідувань та відкрито кримінальне провадження).

2.Черкаську обласну прокуратуру за номером (0472) 31 38 98.

3. Відповідальний структурний підрозділ Черкаської районної військової адміністрації – управління соціального захисту населення за номером (0472) 64 34 72.

4.Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 116 123 та 0 800 500 335.

Telegram @NHL116123.

Facebook @lastradaukraine.

e-mail: [email protected].

Якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованій території й не маєте змоги звернутися до уповноважених органів влади України. Повідомте про злочин Офіс генерального прокурора на:

  1. Телефонну лінію щодо злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту (096 -755-02-40) (Viber, WhatsApp, Telegram. Signal).
  2. Електронну пошту  [email protected] (при надсиланні на електронну пошту, потрібно вказати ПІБ та засоби електронного зв’язку).

Особи, які постраждали від сексуального насильства та/або торгівлі людьми під час воєнних дій чи збройного конфлікту, мають право на безоплатне отримання медичної, соціальної та психологічної допомоги, інших соціальних послуг, безоплатну правову допомогу.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *