28.04.2022      456      0
 

28 квітня в Україні – День пам’яті, 75-ті роковини операціїї “Вісла”


Згідно з постановою Верховної Ради України від 17.12.2021 № 1982-ІХ 28 квітня цього року вшановується одна з багатьох пам’ятних і трагічних сторінок історії України – 75-ті роковини примусових депортацій українців з українських етнічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя (28.04–12.08.1947).

Особливість тоталітарних режимів полягає в тому, що для них не існує поняття цінності людського життя. Долі людей, родин і цілих народів – це лише матеріал для їхніх злочинів проти людства. Примусове вивезення родин на чужі необжиті землі або з метою використання дармової праці в 40-х роках минулого століття стало звичною практикою. Так робили німецькі фашисти, так робила радянська влада, так само чинять і зараз спадкоємці нацистів – рашисти.

Операція «Вісла» розпочалася о 4-й годині ранку 28 квітня і тривала до серпня 1947 року. Проводила її спеціальна оперативна група, яка не знала до людей ні жалю, ні співчуття. Тоді було переселено 150 тисяч українців – під дулами автоматів їх змусили залишити рідну землю, свої села і домівки, в яких жили вони і їхні предки упродовж віків.

Нині ми з особливим болем згадуємо ці трагічні події, бо і в наші дні мільйони українських людей переживають подібну трагедію депортації. Країна-агресор, що розв’язала і веде в Україні безчесну війну, руйнує цілі міста і примусово виселяє з рідних розбомблених осель тисячі мирних мешканців, переважно жінок і дітей, до далеких північних рубежів рф. Наразі ніхто не знає, скількох дітей забрано від батьків, скільки родин і звідки викрадено й розселено по далеких закутках росії, скільки вбито і замордовано у фільтраційних таборах…

У цій війні Україна, крім горя і болю, пізнала ще й ціну справжньої дружби. Польща і її народ сьогодні одні з найвірніших друзів України. Її підтримка у вирішенні політичних питань взаємодії з Європейським Союзом, у постачанні Україні озброєння, її допомога тисячам українських біженців, які змушені були покинути рідну країну через постійні бомбардування та обстріли,- неоціненне тепло і любов надійної сусідки для України.

Уроки історії навчають нас ніколи не повторювати помилок, які призводять до горя і образ, а спільні випробування гартують й проявляють справжніх партнерів та друзів.

Пам’ятаймо всіх закатованих і знедолених! Ні – депортації українців!

Разом – до Перемоги над варваром!


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *