17.03.2022      289      0
 

Військових туристів зі статусом УБД у нас більше не буде, – Юлія Лапутіна


Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна надала роз’яснення до тлумачення Закону щодо надання статусу УБД добровольцям Сил територіальної оборони Збройних сил України під час прямого включення до інформаційного марафону всеукраїнських каналів.

«Закон визначає можливість отримання статусу учасника бойових дій добровольцям Сил територіальної оборони і добровольцям сил місцевих територіальних громад. Це означає, що люди, які долучилися до оборони України, у майбутньому можуть звернутися до Комісії, яка діє при Міністерстві у справах ветеранів України, та отримати статус учасника бойових дій. Звісно, для цього буде необхідно подати пакет необхідних документів включно з бойовим наказом», – пояснила Юлія Лапутіна.

Міністр нагадала, що відповідно до чинного законодавства учасники бойових дій – це люди, які брали безпосередню участь у бойових діях. Тож, ризики того, що статус УБД отримуватимуть ті, хто не брав участі у боях, будуть виключені.

«Статус має надаватися тим, хто перебуває на передовій. Ми розуміємо, що сьогодні це Гостомель, Ірпінь, Бородянка, Харків, Київська область та інші ділянки, де розгорнулися активні бої, – підкреслила Юлія Лапутіна. – Відповідно до бойових наказів Генштабу ми будемо диференціювати це і визначати, хто саме має право отримати статус УБД. Але зараз, коли вся країна надає відсіч агресору, держава має гарантувати таке усім право, бо ми не знаємо куди далі повернеться театр воєнних дій. Сьогодні у суспільства великий запит на справедливість. Я сама бачила «військових туристів», які на три дні приїжджали до зони бойових дій, фотографувалися, а потім отримували статус УБД. Такого більше не буде».

Нагадаємо, 15 березня Верховна Рада України на спеціальному засіданні ухвалила законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України» (реєстр. №7151), який був розроблений за ініціативи Мінветеранів та за підтримки профільного комітету ВРУ.

Ухвалений документ на законодавчому рівні визнає добровольців Сил територіальної оборони Збройних сил України ветеранами війни. Також визначає категорію осіб – сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України з відповідним наданням їм пільг і гарантій, встановлених законодавством.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *