21.10.2021      409      0
 

Сподіваємось, що Косарський МПД і зберігання спирту ДП «Укрспирт» невдовзі відновить роботу у модернізованому вигляді, – Богдан Солошенко


Найпотужніший спиртовий актив на Черкащині – Косарського МПД (місця провадження діяльності) і зберігання спирту ДП «Укрспирт» пропонують до приватизації. Стартова ціна об’єкта – 49,4 млн грн. Аукціон заплановано на 1 листопада.

З 01 липня 2020 року введено в дію закон України щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва і обігу етилового спирту, яким скасовується державна монополія на виробництво спирту, зокрема, як лікарського засобу, а також для медичних і ветеринарних цілей.

У 2020 році державне підприємство «Укрспирт» спільно із Фондом державного майна розпочали підготовку до приватизації об’єктів спиртової галузі України для отримання довгоочікуваних інвестицій, таких необхідних для оновлення виробничих потужностей та матеріально-технічної бази.

Косарський МПД (місця провадження діяльності) і зберігання спирту ДП «Укрспирт» розташований на 9 земельних ділянках, загальна площа яких  – 75,7339 га. Переможець прозорих торгів отримає у власність будівлі та споруди загальною площею 22251,6 м², а також приміщення магазинів у с.Косарі та у м.Сміла.

Основною метою діяльності Косарського МПД ДП «Укрспирт» є виробництво високоякісного етилового спирту, що відповідає вимогам нормативної документації та здатний задовольнити вимоги замовників та споживачів.

Підприємство спеціалізувалося на виробництві етилових спиртів вищого очищення «Екстра», «Люкс» та горілчаних напоїв, відомих під торговельною маркою «Холодний Яр» з виробничою потужність  3740 далі на добу.

Торік антисептики Косарського виробництва експортувалися до Туреччини, а зараз, щоб запустити виробництво потрібно не менше трьох тижнів, але найскладніше – це зібрати фахові кадри, які було втрачено під час простою підприємства.

У Косарах відбулася зустріч за участі заступника голови Черкаської районної державної адміністрації Богдана Солошенка, в.о. начальника Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях – Олександра Киви та в.о. керівника Косарського МПД та зберігання спирту ДП «Укрспирт» – Юрія Войцехівського з приводу приватизації державного об’єкта спиртової галузі на Черкащині – окремим майном Косарського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт».

В.о керівника Косарського МПД та зберігання спирту ДП «Укрспирт» Юрій Войцехівський розповів, що вже рік як підприємство не працює, а в кращі часи було бюджетоутворюючим у Кам’янському районі і на ньому працювало більше 500 осіб. 

 – Неефективність діючої системи управління підприємствами спиртової галузі та недостатній контроль за виробництвом та обігом спирту етилового призвели до скорочення виробництва та реалізації спирту етилового протягом 2010-2019 років більше ніж у 3 рази. Це одна з проблем, на розв’язання якої спрямована Програма реформування та розвитку спиртової галузі на 2020-2023 роки. Умови приватизації передбачають також дотримання вимог чинного законодавства у сфері регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим», – зазначає Олександр Кива.

Заступник голови Черкаської райдержадміністрації Богдан Солошенко перконаний, що підприємство неодмінно відновить свою діяльність у новому сучасному форматі:

Ідея розвитку спиртової галузі перш за все зосереджена на відновленні виробництва спирту, і згодом у виробництві лікеро-горілчаної продукції, тобто централізованого циклу роботи, де будуть створені соціальні гарантії для людей. Підприємство багато років було ключовим в регіоні, і наразі немає інших, які можуть конкурувати за якістю та масштабністю виробництва. Тому сподіваємося, що цей державний об’єкт спиртової галузі на Черкащині матиме можливість відновити свою роботу вже у новому модернізованому вигляді, – зазначив Богдан Солошенко.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *