20.08.2021      309      0
 

У Черкаському районі успішно працює унікальне підприємство з виробництва біологічних засобів захисту рослин


ТОВ Науково-виробничий центр «Черкасибіозахист» вже більше як пів століття успішно працює на території Черкаського району та є одним з найпотужніших підприємств на українському ринку з виробництва та застосування біологічних препаратів захисту рослин.

Відвідала підприємство та поцікавилася виробництвом голова Черкаської райдержадміністрації Валерія Бандурко спільно з начальником управління агропромислового розвитку, житлово-комунального господарства та екології Черкаської РДА Петром Данілішиним.

Голова РДА поспілкувалася з генеральним директором ТОВ НВЦ «Черкасибіозахист» Сергієм Зубачовим.

Зараз ви знаходитесь у приміщенні тієї організації, яка в такому варіанті, є єдиною в Україні, – говорить генеральний директор Сергій Зубачов. Унікальність підприємства полягає в тому, що ми виробляємо біологічні і мікробіологічні препарати, ентомофаги, які не містять жодного грама хімічних сполук. Наприклад, самка трихограми, маленька мушка-паразит, потрапляючи на поле, вона шукає будь-яке яйце шкідника: стеблового метелика, бавовняної совки чи якогось жука і в це яйце відкладає своє. І вже з того яйця не вилізе гусельня шкідника, а вилетить мушка- трихаграмка. Таким чином ми ними наповнюємо агробіоценоз. Цей метод називається сезонна колонізація.

Підприємство постачає засоби біологічного захисту рослин, зокрема, роденту переважно в південні області для боротьби з мишеподібними гризунами – приблизно 20-30 тонн за сезон. Метаризин, триходермін та інші засоби реалізуються щороку у кількості 45-60 тисяч літрів.

На сьогодні в Україні, лише на Черкащині, збережена система виробництва та застосування біологічних засобів захисту рослин, в яку входить 17 типових районних біолабораторій та обласна біофабрика.

За довгі роки існування керівнику підприємства вдалося зберегти службу біологічного захисту у повному об’ємі.

Наразі підприємство співпрацюємо з 17 областями України, починаючи від Закарпаття і закінчуючи Запоріжжям, успішно виготовляє та реалізує біологічні засоби боротьби зі шкідниками та займається науковою діяльністю.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *