23.10.2020      927      0
 

У Черкаській ЦРЛ з’явиться сучасний мамограф


Однією з найбільш поширених онкопатологій у жінок всього світу є рак молочної залози. Починаючи з 40-річного віку, кожна жінка повинна проходити скринінгову мамографію раз на 1-2 роки. Своєчасна діагностика пухлин молочної залози та передпухлинних станів значно підвищує шанси на успішне одужання.
З метою збереження здоров’я і життя жінок Черкаського району, ще на початку року адміністрація комунального некомерційного підприємства «Черкаська центральна районна лікарня» Черкаської районної ради ініціювала питання придбання мамографа.
У рамках реформування вторинного рівня системи охорони здоров’я, для успішного переходу лікарні на нову модель фінансування, матеріально-технічне оснащення закладу повинно відповідати вимогам до надання певних медичних послуг. Відповідно до переліку послуг, що надаватимуться пацієнтам у амбулаторних умовах, в межах Програми медичних гарантій, виділено пакети пріоритетних медичних послуг інструментальних досліджень для ранньої діагностики найбільш поширених онкологічних захворювань: гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія, бронхоскопія та мамографія. Цей напрям визначено пріоритетним у сфері охорони здоров’я у 2020-2022 роках.
Зауважимо, що мамографія (мамографічне обстеження) – це рентгенографічне дослідження молочних залоз за допомогою мамографа. Використання мамографії дозволяє виявити пухлинні утворення до їх клінічного прояву, тобто тоді, коли їх не можна визначити при пальпації. Саме тому, мамографія є методом, який здатний виявити захворювання на ранній стадії, проведення регулярних таких обстежень скорочує смертність від онкологічних захворювань на 30%. При постановці діагнозу на ранніх стадіях в 94% випадків рак грудей можна вилікувати.
При мамографії пацієнтка не піддається ніякому ризику, тому що рентгенівська доза опромінення у сучасних мамографів низька, крім того низька рекомендована частота досліджень.
Народний депутат України Олександр Завітневич та Червонослобідська ОТГ долучилися до вирішення цього важливого питання – придбання мамографа, який у найкоротший термін буде встановлений у Черкаській центральній районній лікарні. За сприяння народного депутата України на вказані цілі виділено субвенцію з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку в сумі 2,5 мільйона гривень, а Червонослобідська ОТГ передала на районний бюджет субвенцію в сумі 800 тисяч гривень.
Дякуємо за турботу про здоров′я жителів району та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *