25.06.2020      2147      0
 

Віртуальна виставка “Конституція України – основний закон для влади і громади”


28  червня  1996 року о 9 годині 18 хвилин після 24-годинної безперервної роботи Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію України. Процес створення нового Основного Закону держави розпочався  16 липня 1990 року. В цей день Верховна Рада УРСР прийняла  Декларацію про державний суверенітет України. В Декларації було введено сучасну назву держави – Україна, проголошено  поняття «національна держава», «самовизначення української нації», підкреслювалась приналежність до народу України (єдиного джерела державної влади) громадян усіх національностей. 1 липня 1992 року Верховна Рада ухвалила Постанову про винесення підготовленого проекту нової Конституції на всенародне обговорення. Як перехідний документ у червні 1995 року було підписано Конституційний договір між Верховною Радою України та Президентом України «Про основні засади діяльності державної влади і місцевого самоврядування в Україні до прийняття нової Конституції». Нарешті  28 червня 1996 року  Конституція України була прийнята…
Конституція України наголошує на абсолютній цінності людини, її житті і здоров’ї, честі й гідності, недоторканності та безпеки. Основний Закон держави є визначальним  чинником забезпечення державного суверенітету нашої країни, консолідації суспільства, створення належних умов для самореалізації особистості.

Конституція України : Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 черв. 1996 р. станом на 1 жовтня. 2011р. – Х.: Фактор, 2011. – 128 с.
Конституція – це основний закон держави, в якому регламентуються найважливіші з погляду держави відносини у сфері державного устрою, організації й функціонування органів держави, правового статусу особи. У книзі наведено Конституцію України, прийняту на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року, норми дії якої як Основного Закону України мають найвищу юридичну силу. Текст Конституції (українською та російською мовами) наведено станом на 1 жовтня 2011 року.

Конституція України. Науково-практичний коментар / редкол. В.Я. Тацій (голова редкол.), О.В. Петришин (відпр. секретар), Ю.Г. Барабаш та інш.; Нац. акад. прав. наук України – 2-ге вид., переробл. і допов. – Х.: Право, 2011. – 1128 с.
Науково-практичний коментар Конституції України підготовлено на основі сучасних досягнень юриспруденції, новітніх державно-правових доктрин з урахуванням практики Конституційного Суду України, Європейського суду з прав людини та 15-річного досвіду застосування Конституції України. До складу авторського колективу ввійшли провідні вітчизняні науковці, академіки та члени-кореспонденти Національної академії правових наук України, народні депутати України, керівники центральних органів законодавчої, виконавчої та судової влади, правоохоронних органів.

Пилип Орлик. Конституція, маніфести та літературна спадщина. Вибр. Твори. /Упорядкування і примітки Мирослава Трофимука і Валерія Шевчука. – К.: 2006. – 736 с.
У книзі наведені тексти Конституції 1710 р., політичні маніфести гетьмана Орлика, частина його епістолярію, переклади на українську мову текстів двох поетичних збірок. Особливістю видання є факсимільне відтворення унікатів оригінальних творів Пилипа Орлика: збірки «Alcides Rossiyski…» (1695), присвяченої Іванові Мазепі, та епіталамія «Hippomenes sarmacki…», написаного з приводу шлюбу племінника Івана Мазепи Івана Обидовського та Ганни Кочубеївни – представників двох чільних родів Гетьманату. Крім того, у книзі поміщено післямову – частину дисертаційного дослідження Олександри Трофимук («Літературна спадщина Пилипа Орлика доеміграційного періоду», 1996), де докладно проаналізовано ідеї і стилістику текстів Конституції 1710 р. та обох збірок гетьмана.

Корогод Г.І. Перша Конституція України. Пилип Орлик і його діяльність в еміграції: Навчальний посібник. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2008. – 124 с.
У посібнику розглянуті питання виникнення першої української політичної еміграції, появи Конституції України 1710 року, а також намагання Пилипа Орлика створити коаліцію європейських держав з метою звільнення України з-під впливу Росії.

Голибард Є. Конституція Української Республіки: проект за громадською  ініціативою / Є. Голибард. – К.: «Фенікс», 2014. – 160 с.
Чи можна Конституцію, діючу в Україні від 28 червня 1996 року, вважати Основним Законом, та ще й Законом прямої дії? Чи зміст відповідає вимогам розвитку Української Нації та Української Держави? Ці та інші питання давно стоять перед українським суспільством, проте досі мало хто брався їх системно і відповідально розглядати й давати на них відповіді. Тому автор і учасники підготовки цього матеріалу сподіваються, що представлена нова Конституція – Конституція Української республіки знайде розуміння і необхідну підтримку читача.

«Пакти і Конституції» Української козацької держави: (до 300-річчя укладення) / упоряд.: М. С. Трофимук, Т. В. Чухліб. — Л.: Світ, 2011. — 440 с.
У виданні відтворено тексти оригіналу та відомих на сьогодні списків «Пактів і Конституцій законів і вольностей Війська Запорозького», укладених 1710 року під Бендерами між обраним на гетьманську булаву Пилипом Орликом, з одного боку, та генеральною старшиною й козацтвом — з іншого; наведено їх переклади українською, англійською, німецькою, польською, російською та французькою мовами. Публікація цієї визначної пам’ятки вітчизняної політико-правової думки раннього нового часу супроводжується археографічною передмовою, лінгвістичним аналізом, науковим коментарем, а також репринтним відтворенням спеціального дослідження Миколи Василенка (1929), у якому міститься ґрунтовний історико-юридичний аналіз

джерела.

Шаповал В.М. Історія Основного Закону. Конституційний процес в Україні у 1990-1996 роках / В. М. Шаповал, А. В. Корнєєв. – Х.: Фоліо, 2011. – 111с.
Становлення незалежної України як конституційної держави – основоположна мета у суспільній політико-правовій свідомості, програмне завдання демократичних партій, і це завдання вирішувалось у процесі створення принципово нового Основного Закону нашої держави.

 Чехович С.Б. Конституція України: (з офіційними тлумаченнями Конституційного Суду України). – К.: Ліра-К, 2005. – 96 с.
Пропоноване видання укладене з урахуванням багаторічної практики Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення окремих положень Конституції України.

Томенко, М.  Історія української Конституції: Навчальний посібник. – К.: Освіта, 2009. – 464 с.
У книзі зібрано та проаналізовано конституційно-державні акти України з найдавніших часів до сьогодення. Структура книги побудована відповідно до наявних проектів конституцій та конституційних актів, що регулювали суспільно-політичне життя на українських теренах, починаючи з козацької доби. Автор намагався дослідити усі наявні проекти конституції, щоб продемонструвати цілісну картину зародження та розвитку традицій українського конституціоналізму.

Томенко, М.В. Конституційний процес як пошук стратегічних пріоритетів України: Монографія / М. В. Томенко. – К.: ВПЦ «Київський університет», 2010. – 299 с.
Монографія присвячена актуальним питанням сучасного політичного конституціоналізму. Розглядаються етапи становлення конститу-ціоналізму крізь призму пошуку стратегічних пріоритетів України, основні категорії і складові політологічного аналізу конституційних процесів.

Конституції і конституційні акти України. Історія і сучасність: До 15-річчя Конституції України і 20-ї річниці незалежності України. / НАН України; Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького / За ред. Ю.С. Шемшученка. – К.: Юридична думка, 2011. – 328 с.
У збірнику вміщені у хронологічному порядку тексти чинної Конституції України та усіх інших українських конституцій і найважливіших актів конституційного характеру. Збірник стане в пригоді державним службовцям і науковцям, викладачам, студентам і учням, усім, хто цікавиться історією української державності та українського конституціоналізму.

Кармазін Ю.А. Конституція, яку ми захищаємо: Виступи народного депутата України на пленарних засіданнях Конституційного Суду України у зв’язку з прийнятими рішеннями / Ю. А. Кармазін. – К.: «Логос», 2011. – 203 с.
Оригінальна праця народного депутата України Ю.А. Кармазіна складається з його виступів при розгляді справ у Конституційному Суді України. Автор ставив за мету відобразити законодавчу діяльність парламенту, що має відповідати принципу конституційності.

Конституційна реформа в Україні: у пошуках політичного балансу. – К.: «Лікей», 2011. – 44 с. 
Дане дослідження продовжує серію аналітичних розвідок з актуальних проблем конституцієтворення в Україні, започаткованих проектами неурядових аналітичних центрів – Школи політичної аналітики, Українського незалежного центру політичних досліджень та Комітету виборців України у 2007 році.

Якою могла бути українська Конституція: Проекти громадянського суспільства/ За заг. ред. Н.В. Линник; УНЦПД. – К.: «Лікей», 2008. – 64 с.
У дослідженні зроблено спробу представити читачеві бачення основних напрямків та механізмів здійснення конституційної реформи, запропонованих експертним середовищем і політичними партіями протягом 1990-2008 рр., ініціювати широку громадську дискусію навколо нагальних питань українського конституцієтворення.       

Скрипнюк, О. В. Конституція України та її функції: проблеми теорії та практики реалізації: до десятої річниці прийняття Конституції України / О. В. Скрипнюк; відп. ред. В. М. Литвин; Акад. прав. наук України. –  К.: Акад. прав. наук України, 2005. – 167 с.
Монографія присвячена дослідженню ролі Конституції України та системному аналізу її функцій у сучасному державно-правовому та суспільному розвитку. 

Конституційні права, свободи і обов`язки людини і громадянина в Україні / Ю. С. Шемшученко [та ін.]; ред. Ю. С. Шемшученко; Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. – К.: Юридична думка, 2008. – 251 c.
У книзі розкривається сутність і зміст конституційно-правового статусу людини і громадянина в Україні. Проаналізовано основні права, свободи і обов’язки, висвітлено механізми їх забезпечення.

 Основи конституційного права України: підручник / М. І. Козюбра [та ін.]; ред. В. В. Копейчиков; Державний український педагогічний ун-т ім. М. П. Драгоманова. – К.: Юрінком, 1997.  – 208 с.
У підручнику розкриваються соціально-правова природа конституції, її специфіка як акта прямої дії. Дається системне висвітлення конституційних положень, визначаються правові поняття та терміни. Структурно підручник побудовано за змістом Конституції України. В ньому чітко розмежовуються логічні зв’язки, відслідковується система конституційних стримань та противаг, конкретизуються питання прав, свобод та  обов’язків людини та громадянина, проведення виборів та референдумів, роз’яснюється компетенція органів державної влади, органів місцевого самоврядування та правосуддя.

Наливайко, Л.Р. Тлумачний термінологічний словник з конституційного права / Л. Р. Наливайко, М. В. Беляєва; Уклад.: Л.Р. Наливайко, М.В. Беляєва. – К.: «Хай-Тек Прес», 2013. – 408 с.
Тлумачний термінологічний словник підготовлено на основі Конституції України, законів та інших нормативно-правових актів України, енциклопедичних і наукових довідкових видань з урахуванням останніх законодавчих змін і новітніх досягнень вітчизняної та зарубіжної науки конституційного права.

Селіванов, Анатолій. Реалії конституційного права України / А. О. Селіванов. — Київ : Логос, 2015. — 84 с.
У монографії відомого вченого-конституціоналіста представлена сукупність науково-практичних питань, які концептуально засвідчують необхідність поєднання теоретичного осмислення актуальних проблем конституційного права з реаліями відображення їх у суспільних відносинах Української держави. Цілком обґрунтовано можна стверджувати, що ця науково-практична праця є оригінальною для сприйняття сучасних процесів державного і суспільного життя в Україні, оскільки представляє інтерес у критичному розумінні сучасних проблем конституційного права.

Стратегічні пріоритети. — 2008. — № 2: Конституційний процес в Україні. — 220 с.
«Стратегічні пріоритети» — науково-аналітичний щоквартальний збірник Національного інституту стратегічних досліджень. У спеціальний випуску збірника «Конституційний процес в Україні» вміщено статті членів Національної конституційної ради, Консультативно-експертної групи при Національній конституційній раді, вітчизняних та зарубіжних фахівців у галузі конституційного права.

Савчин, М. Сучасні тенденції конституціоналізму у контексті глобалізації та правового плюралізму = Modern constitutionalism tendencies in globalization and legal pluralism: монографія / М. В. Савчин; Ужгородський нац. ун-т. — Ужгород: РІК-У,  2018. — 440 с. — Текст укр., англ.
Монографія присвячена сучасним тенденціям глобалізації конституційного права, ключову роль в чому відіграє запозичення та обмін найкращим досвідом захисту прав людини на інституціональному та процедурному рівнях. Розкрито основні методологічні аспекти розвитку сучасного конституційного права у контексті конституційної ідентичності, глобалізації та правового плюралізму. З точки зору основоположних цінностей і принципів розглядається зміщення акцентів у діяльності публічної влади та засад взаємодії між державами на міжнародному та наднаціональному рівнях. Порівнюються сучасні моделі захисту конституції, зокрема, в умовах життєвих загроз нації, проаналізовано проблеми забезпечення єдності судової практики, трансформації суверенітету держави та організації публічної влади на мереживо-центричних засадах.

Я і Конституція / Л. Денисенко, О. Ільков, А. Стельмащук, А. Шуліма; худож. Ж. Олійник. —  Львів: Вид-во Старого Лева, 2019. — 88 с.:  іл.
Чи знаємо ми, що таке Конституція України? І як в одній книжці може поміститися все наше життя і життя всієї країни? Адже Конституція — це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов’язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії. Конституція як компас? Так! Бо у ній про те, хто ти як особистість і хто ми як народ на карті світу, яка наша точка відліку і який керунок маємо обрати, щоб іти у правильному напрямку.

Конституційний акт, прийнятий 5 квітня 1710 року під керівництвом гетьмана Пилипа Орлика. — Львів: Професійна ліга, 2010. — 32 с.
Видання побачило світ за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду «Україна — Свята Родина». За словами Президента цього фонду Івана Матієшина, «… цей документ чи не першим поставив питання існування Української держави в європейських масштабах, і став водночас маніфестом державної волі України перед світом». Іван Семенович переконаний також, що «ці історичні документи допоможуть сформувати конституційний лад нашої Вітчизни на основі традицій, закладених в славетні історичні часи, та створити демократичну, правову, стабільну, міцну державу — Україна».

Україна: антологія пам’яток державотворення Х-ХХ ст. : у 10 т. / редкол.: І. М. Дзюба та ін. ; Укр. всесвітня координаційна рада ; Ін-т стратегічних оцінок. — Київ : Основи, 2008. Т. 10: Відродження й утвердження української державності (1987-2005 роки) / упоряд., передмова та примітки В. Сергійчука. — 2009. — 672 с.
У десятому томі публікуються документи і матеріали, що висвітлюють події, пов’язані з посиленням українського національно-визвольного руху з другої половини 1980-х років, відродженням незалежної Української держави 1991 і стратегією й тактикою її розбудови. Акцентується увага на внутрішній і зовнішній політиці України, переосмисленні її керманичами власного місця в цих процесах.

Гетьман, В. Як приймалась Конституція України : нотатки учасника розробки основного Закону України / В. П. Гетьман. — Київ : [б.в.], 1996. — 128 c.
Рідкий за жанром політичної публіцистики нарис Вадима Гетьмана — відомого фінансиста, політичного і державного діяча, народного  https://www.facebook.com/romcbkr/депутата України — присвячений великій події в історії незалежної України — прийняттю 28 червня 1996 року Конституції. Книжка цікава багатьма маловідомими фактами й свідченнями одного з активних учасників змальованих в ній подій. Зі сторінок постає драматична картина напруженої боротьби патріотичних сил українського парламенту за створення справді демократичного Основного Закону України.

Автор: провідний методист відділу бібліотечної та краєзнавчої роботи КЗ «Черкаський РОМЦ НТ» Крупченко Т. В.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *