07.05.2020      1131      0
 

“Згадуємо про далеку ту війну…”


В історії людства відомо багато військових конфліктів, що вражали своєю масштабністю, тривалістю, кількістю жертв. Проте Друга світова війна – це найбільш руйнівний, найбільш кривавий конфлікт в історії.  

За даними істориків у цій війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той момент держав. 

Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 мільйони військових і підпільників з України, понад 5 мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася. За оцінками Інституту національної пам’яті, загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8-10 мільйонів осіб.

Наприкінці Другої світової війни було вперше використано ядерну зброю, що спричинило жахливі, непоправні наслідки для людства.

У 2020 році весь світ та Україна зокрема відзначають 75-річчя Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Та хоч скільки б не минуло часу, як би не змінився сучасний світ, пам’ять про те, якою жахливою є війна і якою великою ціною дається перемога, ніколи не згасне, не розвіється.

У 2015 році в Україні Указом Президента 8 травня було запроваджено нове свято -День пам’яті та примирення. Цей день символізує не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Україна вшановує та береже пам’ять про кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв тих трагічних подій.

До відзначення Дня пам’яті та примирення  та Дня перемоги над нацизмом активно долучилися бібліотеки Черкаського району. Завідувачі книгозбірень взяли участь у онлайн-конкурсі на кращу книжково-ілюстративну композицію «Мужність і відвага крізь покоління», де висвітлили невмирущий подвиг українського народу, розкрили якою страшною трагедією стала Друга світова війна для українців та якою ціною здобувається незалежність країни в наші дні, адже як і тоді, зараз Україна є епіцентром протистояння  агресору.

За інформацією відділу бібліотечної та краєзнавчої роботи ЧРОМЦ НТ.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *