24.09.2019      417      0
 

У СЕЛІ СВИДІВОК ПРОВЕДЕНО МЕМОРІАЛЬНІ ЗАХОДИ ДО ДНЯ ПАРТИЗАНСЬКОЇ СЛАВИ ТА 76-Ї РІЧНИЦІ БИТВИ ЗА ДНІПРО


З метою вшанування пам’яті загиблих воїнів, десантників, партизанів, підпільників сьогодні у селі Свидівок біля пам’ятного знаку воїнам Великої вітчизняної війни проведено мітинг до Дня партизанської слави та 76-ої річниці битви за Дніпро.

Заступник голови Черкаської районної державної адміністрації Петро Коренюк, голова районної ради Олексій Собко, голова Черкаської районної організації Організації ветеранів України Лідія Косенко, голови первинних ветеранських організацій сіл Черкаського та Смілянського районів, представники Черкаського Союзу десантників «Бойове братство імені генерала армії Маргелова В. П.», учні Свидівоцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, громадськість хвилиною мовчання вшанувати земляків, які у роки Другої світової війни в партизанських та підпільних загонах боролися проти загарбників рідного краю, а також десантників, які 76 років тому розпочали найбільшу і найкривавішу операцію світової історії – Битву за Дніпро.

Полум’ям Другої світової війни Україна була охоплена 1225 днів і ночей, на її території точилися жорстокі бої і кожна сім’я зазнала значних моральних і матеріальних втрат чи втратила членів своє сім’ї.

На кінець серпня 1941 року наш район був повністю окупований загарбниками і на боротьбу з ними на фронті та в тилу піднялися сотні і тисячі жителів. У селах почали створюватися підпільні організації. У с. Будище армійський командир Андрій Брюханов, після втечі із табору військовополонених створив підпільну організацію, у с. Свидівок створив таку організацію Григорій Бабак, у с. Ірдинь підпільну організацію очолив Володимир Заводнюк, у Руській Поляні першими підпільниками стали: Максим та Іван Шевченко, Микола Фіалковський, Семен Жовтобрюх, Гнат Басенко, в Білозір’ї – Іван Кучеренко, у Степанках підпільників обєднав Костянтин Хандусь, у Мошнах першими пішли у підпілля Марія Нога, Зіновій Тесля, Семен Гуля….

На Черкащині були організовані і пішли в Мошнівські ліси 8 партизанських загонів по 20-30 осіб, які у вересні 1941 року об’єдналися в один батальйон під керівництвом Феодосія Савченка та Сергія Пальохи.

В ніч із 24 на 25 вересня 1943 року 3-тя і 5-та військово-повітряні десантні бригади радянських військ висадились на території нашого району і почалася Битва за Дніпро, в ході якої радянські війська спільно з партизансько-підпільними з’єднаннями патріотів визволили більшу частину України від поневолення нацистськими окупантами.

«У цьому році ми відзначаємо 76-річчя Битви за Дніпро та 76-річчя визволення 14 сіл Черкаського району від фашистських загарбників. У районі залишилося лише 44 учасники бойових дій тієї кривавої війни, – наголосив Петро Коренюк, – тож будемо зберігати і передавати підростаючому поколінню спогади та історичну правду про події Другої світової війни в цілому, боротьбу партизанів району із загарбниками і Битву за Дніпро зокрема».


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *