05.11.2021      150      0
 

Територіальні громади Черкащини вперше продаватимуть права оренди земельних ділянок на електронних торгах


У листопаді дві територіальні громади Черкаської області запланували продати права оренди земельних ділянок комунальної власності: Чигиринська міська територіальна громада пропонує 18 земельних ділянок загальною площею 88,55 га (стартова ціна разом – 96239 грн) та Уманська міська територіальна громада – 3 земельні ділянки загальною площею 3,42 га, стартова ціна яких становить 444266 грн.

Перший електронний аукціон, де організаторами є територіальні громади, у Черкаській області відбудеться 26 листопада.

За період функціонування відкритого ринку землі законодавчо забезпечено публічність і прозорість земельних торгів у формі електронних аукціонів із продажу й передачі в користування земельних ділянок усіх форм власності. Відтепер торги проводять у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі Інтернет через електронну торгову систему «Прозорро.Продажі», що перебуває в державній власності.

Аукціони проводять відповідно до договору між організатором торгів (продавцем) і оператором електронного торговельного майданчика. Впровадження конкурентних способів продажу земельних ділянок або прав на них має безперечні переваги, оскільки успішно проведені земельні торги істотно збільшують вартість землі, а отже й надходження до бюджетів територіальних громад.

Придбання землі в оренду на торгах зручно і підприємцям, оскільки звільняє їх від необхідності витрачати час на оформлення документації із землеустрою для отримання земельної ділянки в користування. Усю необхідну документацію про лоти готує організатор земельних торгів.

Продавати свої наділи на земельних торгах можуть і власники, якщо хочуть знайти покупця чи збільшити вартість своєї землі. На сьогодні продажу приватних ділянок через аукціон у Черкаській області ще не було.

Перші електронні торги, організовані громадами, їхні результати стануть прикладом для інших, як раціонально й ефективно розпоряджатися землею.

За інформацією пресслужби Черкаської ОДА


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *