08.07.2021      206      0
 

«Це – нова філософія», – Олександр Скічко про реформу шкільного харчування


Борщ із чорнобривцем, нагетси на пару, пюре з моркви, десерти з буряка – у Черкаському державному технологічному університеті представили здорові шкільні страви. Менше цукру та «швидких» вуглеводів, більше білків і клітковини, цікаві поєднання та смаки, – такі підходи повністю змінюють філософію шкільного харчування, переконаний очільник Черкащини Олександр Скічко. Він завітав у заклад на регіональний семінар «Здорове харчування – здорова нація».

Наукові напрацювання, нову рецептуру та меню представляли заклади професійної освіти Черкащини. Ознайомлювалися з ними та переймали досвід кулінари шкіл області. Загалом омінювалися знаннями та рецептурою «здорових» страв із понад 70 навчальних закладів.

– Ми навчаємо дітей нового харчування, адже підтримуємо принцип «Здорове харчування = здорова нація», – відзначає представниця багатопрофільного регіонального центру в Черкаській області Лариса Ткачук. – Ми також апробуємо страви зі збірника Євгена Клопотенка, який разом із командою змінив підхід до шкільного харчування, зробив його цікавим. Наприклад, до традиційного борщу по-полтавськи тепер додаємо сливове варення та хмелі-сунелі, замість каш пропонуємо морквяне пюре з картоплею та імбирем, замість смажених нагетсів – печені. Разом змінювати харчові звички – просто.

За новими стандартами у школах області мають почати харчувати вже з нового навчального року. Готуються до цього процесу і в Ладиженській ТГ.

– На рівні громади ми вже працюємо над тим, аби запровадити нове меню для дітей, – відзначає провідна спеціалістка відділу освіти Ладиженської сільської територіальної громади Наталія Романюк. – Звісно, за новим меню закуповуємо й нові інгредієнти, ті ж крупи: булгур чи кус-кус. Так, у дечому це дорожче, але наша мета, аби діти харчувалися корисно та різноманітно.

Рекомендації Євгена Клопотенка, який долучився до оновлення шкільного меню та розробив недорогу рецептуру, не є загальнообов’язковими. Кожна школа може привносити щось своє, зазначив начальник обласного управління освіти і науки Валерій Данилевський. Та додав, що школи можуть готувати в себе і той же Холодноярський борщ з чорнобривцем, на який має патент ЧДТУ.

– У нас набагато ліпше засвоюються білки, які мають різну природу походження, тому ми у своєму рецепті борщу поєднали телятину, свинину та курятину, додали квасолі, заправили сметаною, – розповів кулінар Андрій Крижанівський. – Фішкою є чорнобривець, яким завершуємо композицію. Важливо в харчуванні знати про таке поняття, як «5 кольорів овочів», адже їхнє поєднання в комплексі роблять нас здоровими. Водночас раджу слухати свій організм – він поганого не підкаже.

Наразі на Черкащині діє пілот «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування». У ньому беруть участь 23 навчальні заклади.  Проєкт передбачає не лише оновлення меню, а й технічної бази їдалень. Там, де вже оновили систему харчування, діти зауважили позитивні зміни. Тепер охочих харчуватися у шкільній їдальні – 70% учнів старшої та середньої школи, а початкова охоплена на 100%.

– Згадуючи свої шкільні часи, мушу визнати, що надавав перевагу перекусам, а не комплексним обідам, і це не є правильним, так не має бути, – наголосив голова ОДА Олександр Скічко. – Реформа шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, насамперед змінює підхід до їжі, якою харчуються наші діти, філософію того, що вони мають їсти. І це надзвичайно важливо. Важливим елементом є й оновлення харчоблоків. Минулоріч ми вже отримали з держбюджету субвенцію для придбання сучасного обладнання у 54 школи області.

Також очільник Черкащини відзначив, що важливою є популяризація робітничих професій, на які нині є попит на ринку праці. 



Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *