12.06.2021      141      0
 

З нагоди 10-річчя Закону України «Про безоплатну правову допомогу»


З дня нагоди 10 – річчя прийняття Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, який був прийнятий 2 червня 2011 року, був покладений початок однієї з найпрогресивніших систем правового захисту всіх без винятку громадян.


Так, з 1 січня 2013 року розпочали свою діяльність регіональні центри з надання БВПД, на яких покладено функцію надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим до покарання, пов’язаного з позбавленням волі, а також у справах про адміністративні правопорушення особам, щодо яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт.


Надання допомоги в адміністративному і цивільному судочинстві з 1 липня 2015 року здійснюється через місцеві центри з надання БВПД отримали деякі соціально незахищені категорії громадян – малозабезпечені, люди з інвалідністю, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, постраждалі від домашнього насильства, діти та ін.


У 2016 році з метою розширення мережі доступу до безоплатної вторинної правової допомоги створено структурні підрозділи місцевих центрів – бюро правової допомоги .


Що таке безоплатна правова допомога?


Безоплатна правова допомога (БПД) – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

БПД виокремлює такі види:
1. безоплатна первинна правова допомога (БППД) – можуть отримати усі особи, які перебувають під юрисдикцією України (громадяни України, іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, які потребують додаткового захисту). БППД включає такі види правових послуг:
– надання правової інформації;
– надання консультацій і роз`яснень з правових питань;
– складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
– надання консультацій, роз`яснень та підготовка проектів договорів користування земельними ділянками ( оренда, суборенда, земельний сервітут, емфітевзис) для сільського населення – власників земельних ділянок;
– надання допомоги в забезпечені доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
2. безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) – можуть отримати лише ті категорії осіб, які передбачені ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». БВПД включає такі види правових послуг:
– захист;
– здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах,
органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
– складання документів процесуального характеру.

Серед нововведень 2021 року – стартував проєкт «Волонтер БПД», що має на меті залучення громадських активістів, які виявили бажання стати волонтерами надання безоплатної правової допомоги.

Робота над підвищенням рівня правової свідомості людей — дуже важлива. Потрібно навчати людей самостійно визначати правові проблеми, розповідати, як їх уникнути, та куди звертатися для їх вирішення. Для цього розробляються правопросвітницькі стратегіі, спираючись на аналіз правових проблем людей та громад.


Не менш важливим напрямком є впровадження пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». У 2019 році він діяв у шести регіонах, а на початку 2020-го — поширений на всю територію України.


У цьому проєкті використовують «медіацію». Медіаторами у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД та пройшли відповідне навчання. Крім процедури примирення кожен неповнолітній проходить індивідуальну програму ресоціалізації. Якщо неповнолітній примириться з потерпілим і відшкодує шкоду, пройде заходи ресоціалізації, він може бути звільнений від кримінальної відповідальності за рішенням суду.


Як отримати безоплатну правову допомогу?

.
Отримати правову допомогу можна особисто, звернувшись до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, або зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *