06.05.2021      227      0
 

Президент України підписав закон, який забезпечить вирішення проблемних питань у сфері ЖКГ


29 квітня 2021 року Президентом України Володимиром Зеленським підписано Закон № 1060-XI “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг”(законопроект №2458)

Цей закон певною мірою зараз впорядковує моменти попереднього законодавства та є вкрай необхідним для житлово-комунального господарства, адже захистить інтереси споживачів та покращить роботу виконавців комунальних послуг.

Для споживачів, зокрема, закон передбачає спрощення процедури укладення договорів з виконавцями послуг, зменшення кількості платежів у платіжках, визначення відповідальних за технічне обслуговування газових мереж в будинках та дозволить співвласникам багатоквартирних будинків отримати у користування чи власність земельні ділянки, на яких розташовані будинки.

П’ять ключових змін передбачених законом:

Суттєво спрощується порядок укладення договорів в сфері комунальних послуг. Через публічний договір приєднання, підприємства зможуть одномоментно перевести усіх споживачів на нові договори, що дозволить зменшити фінансові витрати та заощадити час як виконавцю, так і споживачам.

Платіжка за комунальні послуги стане більш зрозумілою. За вимогами чинного законодавства плата, наприклад, виконавцю послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, може складатися із 9 платежів, за кожен з яких банки беруть комісію за обслуговування. Відтепер кількість платежів буде оптимізована.

Завершення обладнання будинків лічильниками тепла та води.

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках. Протягом тривалого часу на законодавчому рівні це питання не вирішувалось. Обслуговування мереж у багатьох випадках з 2015 року не здійснювалося. Це питання безпеки мешканців багатоквартирних будинків. Отже закон чітко встановлює умови технічного обслуговування, а також визначає відповідальним за його проведення оператора газорозподільних систем або іншого суб’єкта господарювання, який має право на виконання таких робіт.

Проведення конкурсів органами місцевого самоврядування з призначення управителів для багатоквартирних будинків, співвласники яких не визначились з формою управління будинком.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

За інформацією департаменту інфраструктури Черкаської ОДА


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *