20.11.2020      248      0
 

«Саме з Черкащини розпочалася земельна реформа у нашій державі», – голова Держгеокадастру Роман Лещенко


Десять громад Черкащини 19 листопада отримали акти про передачу сільськогосподарської землі, яка перейшла з державної у комунальну власність. Голова Держгеокадастру України Роман Лещенко передав перші десять актів на землю головам ОТГ і відзначив, що це сигнал для всієї країни. Тепер він та його команда оперативно підписуватиме акти і повертатиме землі громадам по всій Україні.

«Для нас принципово важливо завершити процес передачі землі якомога швидше. Тому фахівці спеціально прописали у Постанові Кабміну строки, щоб максимально швидко передати землі громадам. Щоб не відтягувати цього процесу», – каже Роман Лещенко.

Передавати землі сільськогосподарського призначення з державної в комунальну власність людям з Черкащини розпочали не просто так, говорить голова Держгеокадастру.

«Звідси все починалося. Коли у жовтні 2019 році ми розпочинали земельну реформу, я в статусі уповноваженого Президента України був саме на Черкащині. Черкащани дали нам зрозуміти рік тому, що ліберальна земельна реформа з концентрацією по 20 тисяч гектарів в одні руки – це точно не те, що треба нашій державі. Саме з Черкащини розпочалася земельна реформа у нашій державі. Черкащина це серце України. Це місце сили», – каже Роман Лещенко.

Найперші земельні проблеми, які потрібно вирішити за словами голови Держгеокадастру – навести лад у системі реєстрації, забезпечення належної кадастрової діяльності.

«У наступному році ми надамо очільникам громад можливість бачити та контролювати все, що у них є – землі, луги, ліси, завдяки супутникової технології, якісної картографії, системі національної інфраструктури геопросторових даних, новому геопорталу, який ми запустимо. Це все буде відкрите для них. У них буде спеціальне забезпечення електронного кабінету управління їхньої громади», – каже Роман Лещенко.

Також голова Держгеокадастру пообіцяв забезпечити системний режим оподаткування. Лідери громад бачитимуть, скільки сплачують податків за той чи інший клаптик землі. Там буде видно прізвища тих, хто платить, а хто ні.

«Ми працюємо, щоб показати вам все це. Щоб ви бачили те, що приховувалося від вас роками», – каже Роман Лещенко головам громад.

До кінця 2020 року у Держгеокадастрі планують завершити етап земельної реформи в частині прийняття законопроекту №2194, що стосується децентралізації і передачі всіх земель сільськогосподарського призначення, передачі інших земель, водних та лісових ресурсів. Зараз цей законопроєкт включили у порядок денний. Його розглянуть в найближчі тижні.

Фахівці з земельних питань планують зробити глибоку дерегуляцію Держгеокадастру, скасувати земельну експертизу, ряд дозволів, довідок, забезпечити абсолютно прозору систему земельних відносин, врегулювати питання земельних аукціонів. Окремо планують завершити прийняття закону №2195, який зніме всі питання будь-яких маніпуляцій та спекуляцій в частині землекористування.

За інформацією пресслужби Черкаської обласної державної адміністрації


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *