10.11.2020      220      0
 

Всі в онлайн: в області провели дводенний форум «ГРАНТуємо зміни 6.0»


Нові формати, актуальні теми, сучасні методи проведення, близько 200 «дистанційних» учасників – вшосте на Черкащині пройшов форум «ГРАНТуємо зміни». Впродовж двох днів онлайн-учасники говорили про перехід в онлайн, переваги та стратегії розвитку громад завдяки сервісам мережі Інтернет.

2020 рік – рік пандемії коронавірусу у світі. Він накладає обмеження на проведення масових заходів. Зазнав змін і вже традиційний для Черкащини форум інститутів громадянського суспільства «ГРАНТуємо зміни». Обрали й відповідну тематику для його проведення «Життя громад в епоху онлайн».

– Шостий рік поспіль ми командою однодумців організовуємо та проводимо цей форум, – відзначає заступник голови ОДА Роман Карманнік. – у минулі роки вчилися писати грантові проекти, взаємодіяти з владою, знайомили громадські організації між собою. Нині ж вчимося, як здобуті знання та досвід перенести в онлайн. У програмі – цікаві теми: як будувати взаємодію з людьми і керувати командою в digital-середовищі, онлайн-освіта, психологічний комфорт в епоху онлайн, як використовувати сучасні цифрові інструменти, як підготувати ефективний онлайн захід та про стратегічний розвиток громад в час пандемії. Головне, що ми продовжуємо об’єднувати людей, які рухають процеси сучасності.

До лекцій долучилисяпредставникигромадськихорганізацій та ініціатив, органівмісцевогосамоврядування, закладіввищоїосвіти, місцевихорганіввлади.Протягомдвох днів учасникислухалимотивуючихспікерів з України та з-за кордону. З-поміж мотивуючих спікерів був і представник Мінцифри, який нині опікується питаннями діджиталізації в Україні, Вадим Бортник. У минулому – підприємець, власник мережі сандвіч-барів, зараз же він працює над упровадженням держави й смартфоні. Твердить, його мотувають складні завдання, які вимагають значних зусиль.

– Головна ідея того, що зараз робить Мінцифри, полягає у тому, аби громадянин став у центрі усіх процесів, – каже Вадим Бортник. – Ми вирішили, що всі послуги треба перевести в онлайн, бо це зручно, адже людина може отримати необхідну їй послугу відразу. Так собі клієнтоцентрична держава. Більше 5 млн людей уже є користувачами нашого додатку «Дія». За рік ми підняли високий темп роботи і він значно вищий, аніж у приватному бізнесі. Зараз маємо підтримку на державному рівні, маємо волю щось змінювати. Адже цифровізація є стратегією держави на майбутнє.

Втім, наголосив Вадим Бортник, трансформація важлива не лише на державному, а й регіональному рівнях. Зокрема через програми інформатизації, які міститимуть перелік завдань для кожного населеного пункту з цифровізації. Рекомендації до їх розробки доопрацьовують у Мінцифри.

Також у ході форуму провели традиційний Ярмарок громадських ініціатив. Свою роботу представили 13 громадськихорганізацій у форматівідео-ролика, презентаціїабо просто онлайн виступом. Визначали переможців у 3-х номінаціях:

– креативність: громадськаініціатива«Культурний хаб на базібібліотеки»;

– масштабність: громадськаорганізація«Черкаськамолодіжна рада»;

– активність: громадська організація «ЧистоЧе».

Гран-прі отримала організація, яка набрала найбільшу кількість голосів, – Перша Черкаська SUP-станція.

Переглянути виступи спікерів всі охочі мають можливість на yutube-сторінці Департаменту регіонального розвитку:

Форум ГРАНТуємо зміни 6.0 (день перший) – https://youtu.be/UeHTc-Byixk

Форум ГРАНТуємо зміни 6.0 (день другий) – https://youtu.be/LmpUIAPmVeo

Ініціювали та організували Форум Департамент регіонального розвитку, Управління комунікацій, Управління культури та охорони культурної спадщини ОДА, а також активні громадські організації.

За інформацією пресслужби Черкаської обласної державної адміністрації


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *