15.10.2020      250      0
 

Цей музей може стати цілісним унікальним комплексом, – Сергій Сергійчук про відновлення “Садиби Даховських”


Голова Черкаської ОДА взяв участь у виїзній нараді за участі народних депутатів України, представників Міністерства оборони, місцевої влади Монастирищенського району. Під час наради обговорили можливість розміщення на базі архітектурно-ландшафтного комплексу “Садиба Даховських” музею Історії Українського війська.

Леськівський замок у ТОП-10 найкрасивіших замків та фортець України. Палац збудований в 50-х роках ХІХ ст. на зразок замку, Казимиром Даховським на місці давньої резиденції його діда також Казимира Даховського. Палац оточував англійський парк, багато дерев були збережені ще з старого парку. В палаці була колекція старовинних тканин, на які була виділена спеціальна кімната. Крім того, тут містилося кілька десятків картин, колекції східної та європейської порцеляни.Садиба складалася з палацу, службових флігелів, приміщень для слуг. Даховські захоплювалися конями, тому побудували в садибі і стайні.– Це унікальне історичне місце, де знімають фільми та відеокліпи. Проте зараз замок і територія – в занедбаному стані. Будівлі руйнуються, мальовнича територія заростає бур’янами… Хочемо це змінити. Спільними зусиллями, – говорить голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук.  – Хочеться, щоб цю красу бачили якомога більше людей.

Планується розділення музею на дві зони – історичну та паркову. В історичній частині розмістилися б зали для демонстрації музейних колекцій.

У парковій – заповідна та виставково-рекреаційна зони, зокрема виставки техніки, зброї, тут є чудовий майданчик для реконструкції боїв, проведення культурно-освітніх івентів.

Сергій Сергійчук озвучив перші кроки для створення музейного комплексу:– створити та зареєструвати державний ландшафтно-парковий музей;– розробити наукову концепцію та затвердити Міністерством оборони України;– реконструювати будівлю та облаштувати територію. Саме облаштування території вважаю першочерговим;– далі – реконструкція та формування музейного зібрання.

– Цей музей може стати цілісним унікальним комплексом, який демонструватиме історію українського війська у боротьбі за незалежність країни. Та одночасно відновить унікальну історичну пам’ятку ХІХ століття. Хотілося б, щоб це був музей із використанням сучасних інтерактивних смарт-технологій, які вже давно застосовують за кордоном, – додав Сергійчук.

За інформацією пресслужби Черкаської ОдА.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *