09.10.2020      324      0
 

“Найперше госпіталізуємо тих, хто має до цього показання”, – Лариса Кошова про лікування пацієнтів з COVID-19


В області розширюють мережу медзакладів, де лікують пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Нині їх на Черкащині 15. До переліку додалися Смілянська та Чигиринська ЦРЛ. Збільшують і кількість ліжкомісць. Їх зараз в області 553. На цьому наголосила у ході брифінгу в ОДА очільниця обласного управління охорони здоров’я Лариса Кошова.

Втім це не значить, що госпіталізації портебують усі, хто має позитивний тест на COVID-19. Лікування на стаціонарі насамперед потребують пацієнти з тяжкою формою захворювання або зі складними супутніми захворюваннями. Зараз на стаціонарному лікуванні перебувають 293 особи. 1220 жителів області – на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейного лікаря.

– Страх не є показанням до госпіталізації, – каже Лариса Кошова. – Ми всі зараз працюємо за чіткими протоколами МОЗу. У закладах охорони здоров’я Черкащини є ШВЛи, кисневі концентратори, централізоване киснепостачання. Де його не було – проводять. Заклади підписують договори з Національною службою здоров’я України за так званим «ковідним» пакетом та отримують кошти щомісячно. Ми щодня долучаємо ЦРЛ до надання допомоги пацієнтам з ковід. Можемо додати ліжок, але не можемо збільшити кількість лікарів, не можемо взяти з інших областей, бо у всіх регіонах однакова ситуація. Єдиний спосіб – правильно дотримуватися карантинних обмежень.

На сьогодні в українських лікарнях наявні понад 4 тисячі апаратів ШВЛ, з них наразі задіяні менше 10%, інформують у профільному Міністерстві. На Черкащині таких апаратів в лікарнях, що приймають ковідних хворих, – 97. Вони задіяні поки на 3%. Також тут діють 214 ліжок з централізованим підведенням кисню. Вартість лікування одного хворого з важким випадком вартує від 45 тис. грн і більше. У цю суму включені лікарські засоби та зарплатня медперсоналу.  Забезпечення лікарськими засобами та зарплата медпрацііаників.

– Давайте поважати поважати один одного, цінувати працю кожного й дотримуватися карантинних обмежень, – завернулася посадовиця. – Зараз європейські країни запроваджують жорсткі карантинні заходи, оскільки кількість захворілих зростає всюди. Дотримуючись установлених правил, ми зменшимо небезпеку зараження для кожного з нас. Крім того, зараз починається сезон грипу. Тож прошу кожного відповідально поставитися до свого здоров’я та щепитися від грипу.

За інформацією пресслужби Черкаської обласної державної адміністрації.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *