09.09.2020      527      0
 

“Дотримання карантинних заходів має вирішальне значення”, – лікарка-пульмонолог Черкаської обласної лікарні


Належне використання засобів індивідуального захисту, дотримання соціальної дистанції та відповідальне ставлення до свого та здоров’я оточуючих є важливими у нинішній ситуації, коли в області більшає кількість інфікованих на коронавірус. На важливості дотримання карантинних заходів у ході брифінгу наголосила лікарка пульмонологічного відділення Черкаської обласної лікарні Леся Попович.

Нині в обласній лікарні на стаціонарному лікуванні перебувають 22 особи. 5 з них мають складний перебіг хвороби. Загалом, за словами лікарки, більшість хворих має важке супутнє захворювання: гіпертонія, ожиріння, діабет, ішемічну хворобу серця. Середній вік захворілих становить 40-60 років. За діючими наказами, пацієнтам надають антибактеріальну терапію, відхаркуючі препарати, жарознижуючі, препарати, які розріджують кров, вітамін С, кисневу терапію.

– Важливою є киснева терапія, оскільки кисень забезпечує повноцінну роботу усіх органів, – пояснює лікарка. – Всі ліжка в нашій лікарні забезпечені кисневими точками. Хворіють люди різних вікових категорій і без супутніх захворювань. За інформацією науковців, повинно перехворіти 80-90% населення, для 80% з них хвороба пройде у легкій формі. Втім ми маємо забезпечити належне лікування для тих, хто матиме важкий перебіг.

Аби уникнути перенавантаження, певна Леся Попович, необхідний карантин. Оскільки жодна медична система не готова надавати допомогу відразу великій кількості інфікованих.

Фахівчиня зазначає, що перебіг ситуації насамперед залежить від самих громадян та їхньої відповідальності. Тож прошу кожного дотримуватися карантинних обмежень, користуватися маскою, антисептиком, уникати місць скупчень людей. Інкубаційний період хвороби триває від 2 до 14 днів. У цей час людина вже може заразити й інших коронавірусом. Маска ж захистить від імовірного інфікування знайомих та близьких.

– Цей вірус небезпечний тим, що не має спеціального противірусного лікування, – пояснює Леся Петрівна. – Ми лікуємо, як і весь світ, симптоматично. Тому будьте свідомими, бережіть себе та своїх рідних. Не перебувайте в місцях скупчення людей, не торкайтеся слизових, не користуйтеся посудом інших, утримайтеся від відвідин «червоних» регіонів України. При перших ознаках захворювання – звертайтеся до свого сімейного лікаря.

Додамо, Черкаська обласна лікарня почала працювати з хворими на коронавірусну інфекцію з 7 квітня. Працюють бригадами у складі лікаря, медичних сестер вахтовим методом добу через добу, мають 6 днів відпочинку. За весь період кадрових змін не було, заражень – також.

За інформацією пресслужби Черкаської ОДА


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *