06.08.2020      373      0
 

Німецькі меценати інвестують у відновлення заповідника “Трипільська культура”


Понад 20 мільйонів гривень у реконструкцію історико-культурного заповідника «Трипільска культура» інвестують німецькі меценати. Угоду про співпрацю між заповідником, Черкаською ОДА та головою правління «ПроКредит Банк» Віктором Пономаренком й фірмою «Капарол» сьогодні підписали у Легедзиному.

Заповідник діє на Тальнівщині з 2002 року. Під музей переобладнали старе приміщення ФАПу. У 2006-2007 роках будівлю частково реконструювали. Відтоді інших робіт не проводили, втім фонди постійно розширювали. За словами директора історико-культурного заповідника Владислава Чабанюка, з часу заснування тут зібрали одну з найбільших колекцій артефактів трипільської культури: більше 80 тисяч одиниць зберігання із майже 60 поселень України.

– Черкащина дуже багата на історико-культурну спадщину, – відзначає він. – Трипільська культура – найдавніший, досить потужний археологічний культурний пласт. До складу заповідника входить найбільші поселення, які є в світі і які розташовані саме на території Уманського, Звенигородського та Тальнівського районів. На території області є два величезних поселення трипільців у селі Майданець, площею 350 гектарів, та Тальянках у 450 гектарів. Вони отримали назву протоміста. Ми постійно проводимо наукові дослідження, розкопки протягом уже багатьох років.

Заповідник «Трипільска культура» має стати осередком популяризації трипільської культури не лише в Україні, а й у світі, переконаний очільник області Роман Боднар. Осучаснене приміщення, облаштована територія, дійсно цікавий музейний та науковий комплекс допоможуть у цьому. Підтримати заповідник фінансово зголосилися меценати з Німеччини. Вони інвестують сюди понад 20 мільйонів гривень. Проект розрахований на 2 роки.

– Був у заповіднику «Трипільска культура» кілька місяців тому, – розповідає голова ОДА. – Вразила унікальність, сила, світова важливість цього місця. А ще вразила неоціненість пам’ятки, бо бюрократичні коловороти тривалий час не дозволяли реконструювати приміщення. Зараз же тут стрімко ведуться будівельні роботи. Лише вдумайтеся: Трипільська культура – це перша землеробська культура світу! Тут, на Черкащині, найдавніші проміста на території всієї Європи, їм більше 5 тисяч років. Із 19 протоміст на Черкащині – 18. Зараз пам’ятки заповідника подані на включення до складу об’єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Захоплююся роботою керівника заповідника Владислава Чабанюка, нинішня подія і успіх закладу насамперед його заслуга.

Зараз у музеї утеплюють приміщення, роблять систему водопостачання та каналізації, замінюють систему опалення. У 2021-му продовжать ремонт підвального приміщення, монтаж експозиційного музейного обладнання, створять музейну кінозалу, благоустрій території та автостоянки.

– Невід’ємний подальший крок – промоція, – додає Роман Боднар. – Треба більше розповідати про такі скарби. Президент ініціює важливу всеукраїнську програму #Мандруй_Україною, в межах якої розвиватимемо туристичні «магніти». Бо нам є чим пишатися! Черкащина має посісти чільне місце у цій загальнодержавній програмі. Ми маємо усвідомити, яке глибоке коріння мають українці. Підписана сьогодні угода про співпрацю свідчить, що суспільство, бізнес та влада, три стовпи розвитку держави, зійшлися в одному прагненні розвивати культурно-історичний проект. Він є знаковим для Черкащини у привабленні туристів і дасть можливість про Черкащину усьому світові, бо це – дійсно місце сили.

Голова правління «ПроКредит Банк» Віктор Пономаренко зауважує, одне із чільних завдань його установи – підтримувати розвиток знань, світової культури та історії. Трипільська ж культура, за його словами, є одним зі світових надбань. Тож необхідно підтримувати той ентузіазм та прагнення до розвитку, який виявляють тутешні науковці зі збереження та примноження знань про Трипілля.

За інформацією пресслужби Черкаської обласної державної адміністрації


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *