13.05.2020      566      0
 

В області навігаційний сезон стартує 31 травня


Навігацію для маломірних (малих) суден на водних об’єктах Черкаської області планують відкрити 31 травня. Старт відтермінували – задля охорони водних боресурсів, шляхів міграції, нерестовищ та створення сприятливих умов для природного відтворення водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах.

Необхідність відтермінування відкриття навігації вбачають в Управлінні Держрибагентства в області. Його керівник Віктор Іванько попередньо звернувся до ОДА офіційним листом з рекомендацією відтермінувати відкриття навігації.

«Нерест – це особливий період у житті мешканців водойм. І від того, наскільки успішно та вдало він пройде, залежить майбутнє рибних ресурсів. Наша мета – не тільки зберегти, а й примножити рибні запаси водойм, розташованих в районі діяльності (контролю) Управління Державного агентства рибного господарства у Черкаській області (лист).

Відповідно до ЗУ «Про тваринний світ», у період розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою, зокрема й використання моторних маломірних суден…», – йдеться в листі.

Пан Віктор зазначає, що заборона навігації – це ще один позитивний фактор для відновлення водних біоресурсів у нашій області. Натомість відкриття навігації дозволить людям їздити на острівні території для відпочинку, що негативно впливає на перебування тамтешніх тварин. А також може стати причиною виникнення пожеж.

Додамо також: відповідно до п.3.14 Правил любительського і спортивного рибальства та наказу «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах, розташованих у районі контролю Управління Держрибагентства в Черкаській області у 2020 році в період нересту риби в місцях, що оголошені нерестовищами, забороняється пересування всіх плавучих засобів, крім суден спеціально уповноважених органів, які охороняють водні біоресурси».

Водночас з аналогічною пропозицією відтермінувати відкриття навігації звернулась до обласної адміністрації Державна екологічна інспекція центрального округу (лист). Там кажуть, що відтермінування дозволить упередити виникнення пожеж у природних екосистемах Дніпра та його притоках і прибережних захисних смугах на території Черкащини, зменшити антропогенний вплив на процес нересту риби та періоду тиші. Підтримують цю позицію і в Управлінні ДСНС України у Черкаській області (лист). Тут відзначають, що відкриття навігації може зумовити збільшення кількості загорань та примножить неприпустимі ризики людських жертв внаслідок катастроф на воді.

Відповідно до висновку наукової ради Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги (лист) щодо заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Черкаської області, на період нересту з 1 квітня до 29 червня забороняється будь-яке рибальство та пересування будь-яких плавзасобів у водних об’єктах. Загалом наукова рада обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги підтримує позицію Управління Державного агентства рибного господарства у Черкаській області щодо термінів заборони на вилов риби та навігації Кременчуцьким водосховищем.

За інформацією пресслужби Черкаської обласної державної адміністрації.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *