13.03.2020      251      0
 

Пряма мова. Юрій Лесюк про заходи з протидіїі поширенню COVID-19 на Черкащині


Тритижневий карантин розпочався на Черкащині. Він триватиме по всій території Україні до 3 квітня. Про те, які заходи проводитимуть в області, аби зменшити ризики поширення коронавірусу, розповів заступник очільника області Юрій Лесюк.

– Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, у межах карантинних заходів, відсьогодні припиняють навчання у дошкільних, шкільних навчальних закладах та закладах вищої освіти. Крім того, обмежать проведення масових та спортивних заходів, у яких бере участь більше ніж 200 осіб. Втім це поки не стосується органів державної та місцевої влади. Такі й інші заходи упроваджуються, аби запобігти розвитку і поширенню захворюваності на коронавірусну інфекцію. Тож просимо поставитися з розумінням до імовірних незручностей, адже йдеться про збереження здоров’я кожного.

Нині в Україні зафіксований один випадок зараження на COVID-19. В області була підозра у двох громадян, втім аналізи дали негативний результат.

Як відбувається інфікування?

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом та через брудні руки. Якщо подбати про особисту гігієну може кожен, то мета карантинних заходів – обмежити імовірність передачі вірусу від людини до людини. Так, не зручно, але це вимушені кроки задля того, аби вберегти здоров’я громадян.

До прикладу, на масових заходах у закритому приміщенні найбільш імовірний повітряно-крапельний шлях передачі інфекції. Інфікована людина чи та, яка перебуває в інкубаційному періоді, приміром, починає кашляти чи чхати, вірус потрапляє у повітря і таким чином зростає вірогідність зараження великої кількості людей. Тому логічно обмежити проведення таких заходів.

Як вберегтися?

Не зайвим буде нагадати про заходи особистої гігієни. Йдеться про етику чхання або кашлю. Треба прикриватися серветкою або ліктем, уникати контакту з хворими людьми, тримати дистанцію у 1-1,5 метри. Обов’язково ретельно мити руки! Хворим також краще побути вдома, відпочити, пролікуватися.

Щодо виявлення коронавірусу, то є два варіанти: швидкі тести та медичні набори. Швидкі тести уже закуповує Київ, за ним і ми. Крім того, буде централізований їхній розподіл. Так само, як і наборів, дослідження на яких виконуються на спеціальному обладнанні за методом полімеразної ланцюгової реакції. Сьогодні-завтра Черкаси отримають дороговартісну тест-систему, яка буде розрахована на 96 аналізів.

З резервного фонду ми спрямували 1,6 млн грн на придбання ліків, засобів особистого захисту, дезинфекторів. Найближчим часом будемо розраховувати ще на певний фінансовий резерв. Держава також спрямовує кошти на закупівлю засобів захисту.

Зараз же співпрацюємо зі Смілянським виробником. Щодень підприємство виготовляє до 30 тисяч масок, халатів та одноразових костюмів. А це – мільйон в місяць. Щоб ви розуміли, в лікарнях медперсонал, який перебуває у зоні ризику зараження, має змінювати халати та маски щочотири години.

Офіційна інформація – важлива!

Наша мета на тепер – поширювати достовірну інформацію, бути максимально відкритими. Оскільки ситуація й так психологічно-тривожна, тож приховані факти або ж фейки лише погіршать її.

Маємо перелік інформаційних ресурсів, за якими можна отримати достовірну оперативну інформацію щодо захворюваності на коронавірусну інфекцію.

Обласна «гаряча лінія» працює в робочий час з 8:00 до 18:00 (окрім суботи та неділі) за номерами:
64-91-82
64-92-39

та цілодобово за телефонами :
0678093154
0504201356

Telegram-бот для оперативної відповіді на ваші запитання щодо коронавірусу в Україні: https://bit.ly/3cOyccp
Telegram-канал «Коронавірус_інфо» з оперативною та поточною інформацією щодо ситуації з вірусом COVID-19 в Україні: https://bit.ly/39DEYQm
Телеграм-канал для лікарів: https://bit.ly/2Q4zVkn
Сторінка Міністерства охорони здоров’я України: https://bit.ly/2Q5UHQu
Сторінка Центру громадського здоров’я України: https://bit.ly/2IAGyXm

Детальніше дивіться в пресбрифінгу заступника голови Юрія Лесюка:

За інформацією прес-служби Черкаської ОДА.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *