28.02.2020      338      0
 

“Проблему річки Рось треба вирішувати комплексно”, – Юрій Безщасний на круглому столі


Зарегульованість русла, цвітіння води, скиди недостатньо очищених стічних вод, неврегульованість питання питного водозабору – ці та інші проблеми нині критично впливають на гідрологічний та екологічний стан річки Рось. Реальні кроки її захисту та збереження шукали в ОДА за круглим столом з представниками відповідних служб, науковцями, громадськими екоактивістами Черкащини, Білої Церкви та Богуслава.

Силами лише Черкащини проблему забрудненості річки Рось не вирішити, відзначає заступник очільника області Юрій Безщасний. Це вимагає комплексного підходу від усіх чотирьох областей – Київської, Вінницької, Житомирської та Черкаської, територією яких пролягає басейн річки.

– На нинішньому етапі ми шукаємо оптимальні та перспективні заходи з покращення стану річки, – додає посадовець. – Ми відкриті до пропозицій від усіх зацікавлених у цьому процесі сторін. Згодом їх опрацюємо, узагальнимо та вже на їхній основі формуватимемо відповідні заходи. Одночасно очікуємо відповіді від Мінекоенерго та Держводагентства на звернення облдержадміністрації щодо проведення наради на їх рівні за участі представників усіх чотирьох зацікавлених областей та громадськості, аби обговорити та напрацювати можливі шлях вирішення проблеми на Росі.

За словами начальниці обласного управління екології та природних ресурсів ОДА Олени Звягінцевої, найбільш негативно впливає на стан водного об’єкта його зарегульованість, проблеми з гідротехнічними спорудами, не винесені в натуру прибережні водозахисні смуги, стічні води промислових та комунальних підприємств, переважно Київщини.

– Стан річок, і зокрема Росі, погіршується у літній період, – пояснює начальник управління. – Зокрема у 2018, як і в 2019 році також, спостерігався замор біоресурсів. Питання необхідності вирішення проблем на річці піднімаємо уже декілька років поспіль. Зараз Держводагентство розробляє Програму по басейновому розподілу річок. До 2024 року мають бути розроблені Плани управління річковими басейнами, зокрема й Середнього Дніпра, до якого входить р. Рось. Але ми маємо спрацювати на випередження і на своєму рівні якісно працювати у межах своїх повноважень.

За інформацією прес-служби Черкаської ОДА.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *