26.02.2020      459      0
 

“Наше завдання – зберегти і покращити якість реабілітації”, – В’ячеслав Швець про Черкаський спеціалізований Будинок дитини


Майже сімдесят дітей віком до чотирьох років нині виховуються та лікуються у Черкаському спеціалізованому Будинку дитини. Всі вони потребують фахового супроводу лікарів та вихователів, оскільки кожен малюк, який перебуває тут, має певну патологію. Оглянув, як працює заклад, перший заступник очільника області В’ячеслав Швець.

Зауважимо, Черкаський спеціалізований будинок дитини розрахований на перебування дітей з вадами фізичного та розумового розвитку, органічним ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки віком від народження до чотирьох років. Ліжковий фонд установи нараховує 105 місць. Нині ж тут перебувають 66 дітей. З них з інвалідністю 13 (7 дітей, позбавлених батьківського піклування, та 6 дітей на тимчасовому перебуванні). Минулоріч заклад прийняв 46 дітей, а вибуло звідси – 59.

На базі Будинку дитини у 2014 році відкрили Центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи, розладами психіки та порушеннями опорно-рухового апарату на 20 ліжок. З листопада 2016 року ліжковий фонд центру – 30 ліжок. Лише за минулий рік тут пролікували 391 дитину.

За словами першого заступника, відповідно до державної політики, такі Будинки дитини упродовж 2021-2023 років реорганізують у Центри реабілітації та паліативної допомоги. У цьому ракурсі важливими є питання влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування, у сімейні форми виховання, зокрема патронатні родини, а також збереження та покращення якості послуг для дітей у таких Центрах.

– Зараз ми входимо у процес трансформації будинків дитини, які входять у мережу медичних закладів, – зазначив В’ячеслав Швець. – Йдеться не про їхнє закриття, а реорганізацію у суто медичні заклади. В них перебуватимуть хворі діти, які потребуватимуть лікування і реабілітації. Тож нині ми приділяємо максимум уваги цьому питанню, адже йдеться про здоров’я дітей.

Водночас В’ячеслав Швець наголосив, що кожна дитина має виховуватися в родині. «Батьківські форми виховання – у пріоритеті для Уряду, – додав перший заступник. – Тож зараз посилюємо роботу щодо стимулювання усиновлення, розвитку патронатних родин. Їх, до речі, в області – 16. Це – один з найвищих показників з-поміж областей України».

Нагадаємо, Уряд збільшив виплати на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у сімейних формах виховання, з 2 до 2,5 та 3,5 (для дітей з інвалідністю) прожиткових мінімумів на дитину. Аналогічні виплати отримають і діти, влаштовані в патронатну родину. Грошове забезпечення патронатного вихователя становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

Додамо також, Міністерство охорони здоров’я розробляє наразі зміни до Типового положення про будинок дитини на перехідний період проведення їхньої реорганізації в центри реабілітації та паліативної допомоги.

За інформацією прес-служби Черкаської обласної державної адміністрації.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *