15.01.2020      674      0
 

В області обговорили актуальні екологічні проблеми


Пріоритетне значення для області мають екологічна безпека у сфері поводження з відходами, поліпшення якості атмосферного повітря, покращення стану водних ресурсів, розвиток природно-заповідного фонду та збереження біологічного, ландшафтного різноманіття. Ці питання обговорили днями в ОДА на засіданні під головуванням заступника очільника області Юрія Безщасного та заслухали представників міст, районів та ОТГ.

Нині на фінансування з обласного бюджету подано 90 екопропозицій приблизно на 267 млн грн. Втім щоріч в області бюджет природоохоронного фонду не перевищує 18-20 млн грн. Тож є необхідність напрацювати критерії відбору проектів, аби спрямувати кошти на найактуальніші для регіону.

Переглянути свої проекти та долучитися до конструктивного діалогу закликав учасників наради заступник голови облдержадміністрації Юрій Безщасний.

– Екологія стосується кожного, – наголосив Юрій Безщасний. – Серед актуальних для області досі лишаються питання стану очисних споруд та полігонів твердих побутових відходів. Зараз ми у процесі діалогу з районами та органами місцевого самоврядування та налаштовані на конструктивну співпрацю, аби разом знайти шляхи зрушення з місця або виходу із ситуації.

Щороку в області переглядають заходи Програми охорони навколишнього середовища за пропозиціями районів відповідно до тих екологічних проблем, які притаманні конкретній місцевості. Водночас, за словами начальника обласного управління екології та природних ресурсів Олени Звягінцевої, з набуттям чинності закону України „Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року“, виникла потреба переглянути дійсну обласну Програму.

– На обласному рівні маємо обмежене фінансування екологічних проектів, – зауважила посадовиця. – Втім низка проектів може бути профінансована з державного бюджету.

Водночас вона додала, що в області стартує робота з розробки регіонального плану поводження з відходами. Куруватимуть цю роботу в управлінні екології та природних ресурсів разом з Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації. Прийматимуть пропозиції від районів, зокрема й щодо експлуатації чи рекультивації існуючих полігонів, будівництва сміттєпереробних заводів, встановлення сміттєсортувальних станцій тощо.

За інформацією прес-служби Черкаської обласної державної адміністрації.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *