18.12.2019      274      0
 

Черкащани обговорили проект обласного бюджету-2020


Керівництво Черкаської облдержадміністрації та обласної ради, структурні підрозділи, обласні депутати та представники громадськості обговорили проект бюджету Черкащини-2020. 

Обрахований загальний обсяг обласного бюджету складає 2 мільярди 947 млн.грн.

До бюджету 2019 року зменшення становить 4,2 млрд. грн. або 59%.

У складі бюджету:

– власні доходи загального фонду – 1 мільярд 200 млн.грн.,

– спеціального – 129 млн.грн.,

– базова дотація – 46 млн.грн.,

– додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 279 млн.грн.

– медична субвенція – 245 млн.грн.,

– освітня субвенція – 238 млн.грн.,

– субвенція на ремонт і утримання доріг – 734 млн.грн.

– інші субвенції з державного бюджету – 76 млн.грн.

– Усвідомлюю, що час для обговорення проекту бюджету обрали не найвдаліший, зробили висновки і врахуємо це наступного року. Ми хочемо зібрати всі конструктивні пропозиції. Нагадаю, що зміни до бюджету можна робити протягом року, тому зауваження будемо опрацьовувати, враховувати та виносити на розгляд депутатів обласної ради. Тому закликаю вас до активності, – говорить голова Черкаської ОДА Роман Боднар.

Про зміни розповіла директорка депараменту фінансів Черкаської ОДА Наталія Кравченко.

У зв’язку із зміною порядку виплати субсидій та пільг населенню, а також допомог сім’ям з дітьми та малозабезпеченим сім’ям призупинено надання субвенцій з державного бюджету місцевим на здійснення програм соціального захисту населення. Видатки на ці цілі здійснюватимуться Міністерством соціальної політики України за окремою бюджетною програмою державного бюджету. У відношенні до показників бюджету 2019 року це мінус 3,8 млрд грн.

Також у межах медичної реформи 11 обласних закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу (2 багатопрофільних лікарні, 7 спеціалізованих закладів, 1 стоматполіклініка та Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф), з 1 квітня 2020 року переходять на фінансування до Національної служби здоров’я України.

У зв’язку з цим, медична субвенція з державного бюджету передбачена лише на І квартал 2020 року (у 2019 році 935 млн грн, 2020 рік 245 млн грн.).

Коштами обласного бюджету буде фінансуватися утримання решти 13 медичних закладів, оплата енергоносіїв та комунальних послуг по усіх медичних закладах, а також за необхідності програми розвитку та підтримки комунальних медичних закладів.

Новації стосуються і формування власних доходів обласного бюджету:

– Бюджетним кодексом України встановлено нові джерела надходжень обласних бюджетів – плата за ліцензії на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним.

Законом «Про Державний бюджет України на 2020 рік» передбачено збільшення розміру мінімальної заробітної плати з 1 січня 2020 року на 13,2 відс. Окрім того, Податковим кодексом України передбачено застосування ставок рентної плати за спеціальне використання води, за користування надрами та екологічного податку без проведення індексації.

– Хочу також акцентувати увагу на основних змінах бюджетного законодавства по органах місцевого самоврядування. Продовжено зарахування частини акцизного податку у розмірі 13,44% з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів органів місцевого самоврядування (обсяг надходжень за 2018 рік – 270 млн.грн., очікувані надходження за 2019 рік – 260 млн.грн.), – зауважила Наталія Кравченко.

Податок на доходи фізичних осіб залишається основним бюджетоформуючим джерелом надходжень обласного бюджету, його питома вага становитиме 88 %.

На 2020 рік податок на доходи фізичних осіб визначено у сумі 1 мільярд 61 млн.грн., що 17 %  (+154 млн.грн.) більше порівняно з надходженнями 2019 року. У розрізі галузей економіки найбільші суми податку надходять від бюджетної сфери – 36 %, сільгоспвиробників – 24 %, підприємств промисловості – 21%, торгівлі – 6%, транспорту – 5 %.

Щодо розвиткової складової бюджету, то у проекті враховано:

– 734 млн грн. субвенції з державного бюджету на утримання та розвиток доріг та дорожньої інфраструктури,

– 21 млн. грн. коштів на фінансування природоохоронних проектів та заходів;

– 16 млн. грн. на співфінансування проектів Державного фонду регіонального розвитку.

– 60 млн.грн. бюджету розвитку, який сформовано за рахунок субвенції з державного бюджету на розвиток системи екстреної медичної допомоги – 47, 5 млн грн., а також капітальних видатків по охороні здоров’я (програма „Трансплантація аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові – 12 млн грн.) та культурі (200 тис.грн. на поповнення бібліотечних фондів Черкаської області та 399,8 – підписка періодичних видань обласних бібліотек).

Кожен із керівників структурних підрозрозділів також презентували проекти бюджетів по окремих галузях.

Питання з боку як громадськості, так і присутніх депутатів були до всіх доповідачів: галузей освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, сфери спорту, культури, галузі дорожньої інфраструктури. Озвучені зауваження та пропозиції розглядатимуться додатково.

Нагадаємо, що проект бюджету-2020 обласні депутати розглянуть вже цієї п’ятниці, 20 грудня.

За інформацією пресслужби Черкаської ОДА.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *