31.07.2023      107      0
 

“Сказати, що тут, на Херсонщині, болить – не сказати нічого”,- Валерія Бандурко


Начальник Черкаської РВА Валерія Бандурко вкотре відвідала Херсонщину.

-Реалізуємо національний проєкт відбудови “Пліч-о-пліч”, який ініційований Президентом України,-зауважила начальник Черкаської РВА.

Від російських окупантів у Іванівці залишилися лише страшні спогади та «мертва» військова техніка.

Як зазначила очільниця району, цей візит, як і попередні, не обійшовся без доставки будматеріалів: металопластикові вікна, утеплення для будинків, ліс, пиломатеріали, брус різних розмірів, крокви, цвяхи й інше превезено і вже використовується для виконання ремонтно-будівельних робіт приватних будинків, які узяв під своє шефство Черкаський район.

Повідомлення від Генштабу про звільнення Іванівки вперше з’явилось 2 липня 2022 року. Операція з деокупації Іванівки тривала два дні. Останнім форпостом залишався ремонтний двір одного із фермерських господарств. Цю будівлю штурмував бійці 96-го батальйону. Іванівка бралася не лише їхнім підрозділом, а й багатьма іншими. Працювала дуже потужно артилерія та мінометка. Після відходу з Іванівки російська армія перейшла в контрнаступ і кілька днів безуспішно намагалася повернути контроль над територією. Епіцентром бомбардувань стали місцеві сільськогосподарські підприємства. Тоді українські військові за добу нараховували до 300 прильотів різного калібру. Це були мінометні, артилерійські та авіаційні обстріли. Тоді летіло все, що тільки літає…

Люди десятиліттями обживали свої домоволодіння, облаштовували прибудинкові території, створювали свій родинний затишок і простір, який безжалісно знищив ворог…

До сьогодні у Іванівці замінованими залишається частина прилеглих полів. Фермери тут героїчні люди.

Практично жодного вцілілого двору. До війни в селі було близько шести сотень жителів. Уже повернулась понад половина. Відновлення потребують більше двох сотень будинків.

Робота кипить, господарства одне за одним відновлюються, а люди повертаються до своїх домівок.

-Коли ми спілкуємося із місцевими, розуміємо як нам щастить, що такі масштаби горя не дійшли до самої Черкащини. Коли «прильотом» просто на очах вбивало рідних, як потайки вивозили дітей і жінок із села, і як буряти вночі нищили їх будинки…Сказати, що тут, на Херсонщині, болить – не сказати нічого. Та ці люди вчаться жити заново. Попри усе і всім як приклад справжньої сили і волі,-наголосила начальник РВА.

Валерія Бандурко підкреслила, на днях коли ми перебували на Херсонщині було вітряно і дощило. Тому, друзі, на деяких фото мій заступник Богдан Солошенко загорнутий у плед здійснює обхід по обʼєктам, які відбудовуються силами громад Черкаського району та меценатів. Це звичайний робочий процес. Знаю, що ви розумієте.

Вкотре вдячність підприємцям, будівельникам, волонтерам та громадам Черкаського району, які підтримали ініціативу. Це важка, але дуже потрібна робота.

Допоможемо відбудувати.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Черкаської РВА


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *