04.04.2022      239      0
 

МКІП: Офіційна заява щодо злочинів рф проти представників ЗМІ


Міністерство культури та інформаційної політики висловлює глибокі співчуття сім’ям та близьким усіх поранених, взятих у полон, зниклих безвісті та вбитих журналістів.

Робота журналістів під час війни – це передова. Представники ЗМІ часто не тільки фізично знаходяться на фронті та висвітлюють хід воєнних подій, а й самі є воїнами інформаційного фронту. Сьогодні вони розвінчують нескінчену абсурдну кремлівську брехню. Ми глибоко цінуємо внесок кожного у нашу спільну боротьбу на інформаційному фронті проти кровожерливого ворога.

Українська журналістика вже має свою історію. Своїх героїв та трагедії. Свобода слова у нашій державі – безпрецедентна. Серед медіа завжди представлені всі спектри ідеологічних, ціннісних, політичних позицій, не заборонених законом. Але від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну журналістська спільнота об’єдналась і єдиним фронтом виступила проти російської пропаганди. Адже нині Україна всіма можливими способами бореться за свою незалежність. І в цих жорстоких боях, на жаль, є жертви.

За даними Генеральної прокуратури України рф скоєно 74 злочини відносно представників ЗМІ, серед яких 19 щодо громадян інших держав: Велика Британія – 5, Чехія – 2, США -2, Данія – 2, ОАЕ – 2, РФ – 2, Ірландія – 1, Швейцарія – 1, Франція – 1, Литва – 1.

Серед журналістів загинули 18 осіб (з яких 15 чоловіків та 3 жінки), викрадено 8 осіб (4 чоловіка та 4 жінки), отримали поранення 13 осіб, безвісно зникли 3 особи, зазнали залякування 15 журналістів. Крім того зафіксовано щонайменше 7 фактів обстрілів, які призвели до пошкодження або знищення телевеж, ТРК. Зафіксовано 22 блокування та кібератак на ЗМІ.

У Київській області постраждав – 31 журналіст, в Запорізькій – 15, в м. Київ – 7, в Херсонській – 5, в Донецькій – 5, в АР Крим – 2, в Сумській – 2, в Одеській – 2, в Чернігівській – 1, в Миколаївській – 1, в Луганській – 1, в Кіровоградській – 1, в Центральній Україні – 1.

Україна співпрацює з низкою міжнародних правозахисних організацій та щоденно інформує їх про злочини російських окупаційних військ щодо журналістів, які у надлюдських умовах висвітлюють події на передовій.

Сьогодні кожен журналіст є героєм. Вдячні кожному, хто висвітлює події в Україні. Кожна смерть та кожен злочин проти представників засобів масової інформації обов’язково буде розслідуваний, а винні – притягнуті до кримінальної відповідальності.

Світла пам’ять загиблим.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *