28.10.2020      381      0
 

28 жовтня 2020 року Україна вшановуватиме 76-ту річницю вигнання нацистських окупантів із України


Це свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».

В цей день вшановують українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів, перебуваючи в лавах Червоної армії або Української повстанської армії.

Вигнання нацистів з українських територій стало можливим завдяки масовій участі українців у лавах як Червоної армії, так і українського визвольного руху (ОУН та УПА). Український вимір Другої світової війни – це боротьба на всіх фронтах і театрах воєнних дій: не тільки на Східному фронті, а й в лавах руху опору інших країн, арміях союзників, що воювали в Італії і Франції, на Далекому Сході та на Тихоокеанському театрі воєнних дій.

Отже, які події передували закінченню найкривавішої війни в історії людства? Що довелося пройти українському народові, щоб назавжди відчистити свої землі від нацистської навали?

Визволення України від нацистів почалося у 1942 році після Сталінградської битви, що стала найбільшою наземною битвою за весь період війни.

Перші населені пункти України в східному Донбасі були звільнені у грудні 1942 року, а масове визволення українських земель почалося внаслідок Курської битви, що тривала протягом липня – 23 серпня 1943 року.

23 серпня 1943 року війська Степового фронту звільнили Харків.

У вересні 1943 року радянські війська вийшли до Дніпра, де розгорнулася битва за місто, внаслідок чого ціною величезних людських втрат 6 листопада 1943 року було визволено місто Київ.

У 1944 році радянське командування силами чотирьох Українських фронтів здійснило серію наступальних операцій, остаточно визволивши територію України:

– Житомирсько-Бердичівська операція (грудень 1943 р. – січень 1944 р.);

– Корсунь-Шевченківська операція (січень-лютий 1944 р.);

– Рівненсько-Луцька операція (січень-лютий 1944 р.);

– Криворізька операція (січень-лютий 1944 р.);

– Визволення Одеси, Миколаєва (березень-квітень 1944 р.);

– Визволення Криму (квітень-травень 1944 р.);

– Львівсько-Сандомирська операція (липень-серпень 1944 р.). 27 липня 1944 року звільнено Львів;

– Східно-Карпатська операція (вересень-жовтень 1944 рр.);

28 жовтня 1944 року територія України була остаточно визволена від загарбників. Активні дії проти німецьких окупантів вели загони УПА.

У ході визвольних операцій в Україні загинуло понад 3,5 мільйонів людей, а загалом протягом війни людські втрати в Україні склали понад 10 мільйонів військових і цивільних осіб.

Матеріальні втрати України досягли 1,5 трильйонів українських карбованців. Було зруйновано понад 714 міст, 28 тисяч сіл, понад 16 тисяч промислових підприємств, 18 тисяч медичних закладів і 33 тисяч закладів освіти.

Зазнавши в роки Другої світової війни величезних людських і матеріальних втрат, Україна зробила неоціненний внесок у перемогу над нацистською Німеччиною і її союзниками.

Пам’ятати усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів вічний борг нас, прийдешніх поколінь. У серці кожного залишається жива пам’ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі тих часів ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні!

За інформацією сектору культури, молоді та спорту відділу освіти райдержадміністрації


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *