13.10.2020      418      0
 

Області готуються до зими: моніторинги теплових господарств


Group of doctors and nurses standing in the hospital Accident and Emergency department, Image: 447356194, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Stock Budget

Держенергонагляд продовжує активну роботу щодо оцінки готовності теплових господарств суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до роботи в опалювальний період 2020-2021 років (далі – ОП).

Так, представники Управління Держенергонагляду у Рівненській області взяли участь у робочій групі з проведення моніторингу господарського комплексу м. Рівне до роботи в ОП. Так, було здійснено оцінку стану готовності 2 джерел теплопостачання ТОВ «Рівнетеплоенерго».

Основні зауваження, виявлені під час моніторингу:

–     не встановлено після повірки на теплопроводах котелень засоби вимірювальної техніки (манометри і термометри) по вул. Будівельників, 2 та вул. Гагаріна, 17;

–     відсутня кришка люка теплової камери на виході з котельні по вул. Гагаріна, 17;

–     відсутній захист теплової ізоляції від дії атмосферних чинників теплопроводів, прокладених повітряним шляхом  від котельні по вул. Будівельників, 2; 

–    пошкоджено теплову ізоляцію теплопроводів у теплових камерах від котелень по вул. Будівельників, 2 та вул. Гагаріна, 17 тощо.

Виявлені зауваження було викладено у довідці з терміном їх усунення до 15 жовтня 2020 року. Акти готовності джерел теплопостачання до роботи в ОП не підписано.

Водночас у Чернівецькій області інспектори Управління Держенергонагляду здійснили моніторинг надійності теплопостачання та стану підготовки Чернівецької гімназії  № 6 ім. О. Доброго до роботи в ОП.

Опалення навчального закладу здійснюється від котельні гімназія № 6 МКП «Чернівцітеплокомуненерго» до теплового вузла споживача.

За результатами проведеного заходу інспектором Управління було надано консультативну допомогу стосовно покращення технічного стану та надійності роботи теплового обладнання. Зокрема, було рекомендовано:

– проводити періодичну перевірку знань Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж відповідного персоналу за участю представника Держенергонагляду;

– вести журнал дефектів і проведених ремонтів;

– встановити оперативну схему теплового вузла;

– розробити інструкції з  охорони праці та пожежної безпеки під час роботи у тепловому пункті;

– розробити інструкції з експлуатації, ремонту та ліквідації аварій систем теплоспоживання.

Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Черкаській області проведено оцінку стану підготовки/готовності теплових господарств до роботи в ОП у таких закладах:

– Кам’янського комунального підприємства теплових мереж;

– Уманського національного університету садівництва;

– КНП «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини»;

– КНП «Уманська дитяча лікарня»;

– КНП «Уманський пологовий будинок» тощо.

Під час проведення моніторингу КНП «Уманський пологовий будинок» та КНП «Уманська дитяча лікарня» було встановлено, що на підприємствах відсутня нумерація запірної арматури у тепловому пункті трубопроводів теплової мережі відповідно до технологічної схеми.

Підприємства усунули зазначений недолік до моменту завершення моніторингу. В результаті усім установам підписано Акти готовності до роботи в ОП.

Також на Львівщиніпредставниками Управління Держенергонагляду здійснено моніторинг підготовки теплових господарства таких теплопостачальних організацій: МДКП «Стебниктеплокомуненерго»,  КП «Бориславтеплоенерго» та КП «Перемишлянитеплоенерго».

МДКП «Стебниктеплокомуненерго» має на своєму балансі 4 котельні, що забезпечують тепловою енергією (на потреби опалення) 47 житлових будинків,   3 дошкільні навчальні заклади, 4 середні школи та 1 професійно-технічне училище.

КП «Бориславтеплоенерго» має на своєму балансі 15 котелень, що забезпечують тепловою енергією (на потреби опалення)  44 житлові будинки, 5 медичних та  лікувальних закладів,  9 дошкільних навчальних закладів, а також 6 середніх шкіл.

КП «Перемишлянитеплоенерго» має на своєму балансі 5 котелень, що забезпечують тепловою енергією (на потреби опалення)  1 лікувальний заклад,  3 дошкільні навчальні заклади, 3 середні школи та 1 професійний навчальний заклад.

Під час здійснення заходу було встановлено, що:

–     теплове обладнання у справному стані;

–     створено запас твердого палива на джерелах теплопостачання КП «Перемишлянитеплоенерго»;

–      виконано ремонт та технічне обслуговування насосного обладнання;

–     проведено гідравлічні  випробування зовнішніх теплових мереж, надано підтверджуючі акти;

–     запірна арматура котелень  перебуває у справному стані;

–     котельні обладнано повіреними манометрами і термометрами;

–     налагоджено автоматику котелень, надано підтверджуючі акти тощо.

 З метою покращення  експлуатації  системи  теплопостачання  та у порядку підготовки до ОП інспекторами Держенергонагляду було рекомендовано усунути наступні порушення  чинних нормативно-технічних документів (далі – НТД):

– запірну арматуру  котелень усіх зазначених підприємств пронумерувати відповідно до схеми теплових мереж;

– на тепловій ізоляції трубопроводів теплових мереж котелень усіх підприємств  позначити стрілками напрямок руху теплоносія тощо.

Зазначені порушення чинних НТД було усунуто в ході проведення моніторингу. Системи теплопостачання цих підприємств визнано готовими до роботи в ОП та погоджено Акти готовності.

Також Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області взято участь у роботі 160 комісій з оцінки стану готовності теплових господарств до роботи в ОП. За результатами підписано 304 Акти стану готовності, а саме:

– 49 (66,22% від загальної кількості) – джерелам теплової енергії;

– 139 (86,34% від загальної кількості) – медичним та лікувальним закладам;

– 28 (9,79% від загальної кількості) – дошкільним навчальним та іншим дитячим закладам;

– 109 (14,36% від загальної кількості) – школам;

– 2 (10,52% від загальної кількості) – професійним та вищим  навчальним закладам;

– 3 (8,10% від загальної кількості) – іншим закладам соціального  призначення;

– 0 – промисловим та іншим об’єктам.

Зі свого боку, представники Управління Держенергонагляду у Житомирській області взяли участь у роботі комісій з оцінки стану готовності всіх теплопостачальних організацій Житомирщини до роботи в ОП, зокрема:

– ТОВ «Олевське орендне підприємство теплових мереж»;

– ТОВ «МалинЕнергоінвест»;

– КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго»;

– КП «Теплозабезпечення» (м. Коростень);

– КП «Житомиртеплокомуненерго»;

– КП  «Бердичівтеплоенерго»;

– Новогуйвинський ВЖРЕКП;

– КП «Озерне».

З метою забезпечення належної організації, підготовки та проходження ОП суб’єктами відносин у сфері теплопостачання, інспектори Управління ознайомились з:

– виконанням графіків планових ремонтів та робіт, що забезпечують надійну експлуатацію устаткування відповідно до вимог НТД із забезпечення надійної й економічної роботи устаткування і споруд;

–  виконанням графіків технічного обслуговування та випробувань пристроїв релейного захисту і протиаварійної автоматики;

– забезпеченням готовності систем зв’язку та засобів диспетчерсько-технологічного керування;

– виконанням у визначеному обсязі діагностики, ремонтів та випробування теплових мереж тощо.

В результаті здійснених моніторингів встановлено, що всі  теплопостачальні організації Житомирської області, що мають на своєму балансі 138 котелень та забезпечують тепловою енергією більше 3 000 споживачів, повністю готові до ОП.

Нагадуємо, що норми чинних Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду вимагають залучення представників Держенергонагляду до участі у комісіях підприємств, установ та організацій з перевірки готовності теплових господарств до роботи в опалювальний період та обов’язкового підписання ними Акту готовності до роботи в опалювальний період.

Офіційний вебсайт Держенергонагляду – https://sies.gov.ua/

Офіційна сторінка Держенергонагляду у соцмережі Фейсбук – https://www.facebook.com/siesgovua/​​


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *