18.05.2020      642      0
 

Вшановуємо пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу


18 травня в Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Упродовж декількох днів, з 18 по 21 травня 1944 року, весь кримськотатарський народ був насильницьки переселений радянською владою із своєї історичної Батьківщини — Криму. До 60-х років від вигнання, хвороб, виснаження та нелюдських умов існування, чисельність кримськотатарського народу скоротилася майже на 50%.

Цей злочин був спланований керівництвом Союзу РСР та здійснений радянськими каральними органами. Наслідком стали масові людські жертви. Після депортації була знищена матеріальна та духовна спадщина кримських татар, конфісковано все їхнє нерухоме й рухоме майно, запаси продовольства, ліквідовані книгозбірні, закриті бібліотеки, школи, мечеті. Було змінено тисячі історичних назв місцевостей.

Ніхто не сподівався, що такі злочини можуть мати місце у XXI столітті, але 70 років потому, у 2014, Російська Федерація порушила всі норми міжнародного права й окупаційна російська адміністрація знову здійснює злочини проти кримських татар – залякує, переслідує, саджає у тюрми, організовує етнічні і політично вмотивовані переслідування та переслідування за віросповідання..

12 листопада 2015 Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Повідомляємо, що 18 травня відбудеться онлайн-дискусія – «Спільний біль. Спільна історія. Дискусія до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу», яку організовують ДП «Кримський дім», ГО «Український ПЕН», «Крим_SOS» та «Крым Реалии». Захід відбудеться у рамках Тижня солідарності з кримськими татарами, який триватиме з 18-го до 24 травня і включатиме в себе низку правозахисних та мадіапроєктів.

Під час дискусії планується обговорення міфів та пропагандистських кліше про депортацію, що досі не розвінчані та підтримуються сучасною російською владою. Водночас учасники заходу поділяться особистими історіями про те, як їхні родини пережили депортацію і як вони самі про неї дізнались.
Трансляція відбудеться з 19:00 до 21:00 на Фейсбук-сторінці ДП «Кримський дім».

Детальніше про депортацію кримськотатарського народу 1944 року читайте в наших інформаційних матеріалах.

Інформація про депортацію радянськими спецслужбами кримськотатарського та інших народів представлена в рамках виставки «Тріумф людини: мешканці України, які перемогли ГУЛАГ»

Дітям про депортацію розказує Джамала в проєкті «Книга-мандрівка».

Про жахи депортації та життя кримських татар у місцях спецпоселень розповідає і серія авторських програм історикині Гульнари Бекірової на каналі АTR:
Авторська програма 1
Авторська програма 2 
Авторська програма 3 

За інформацією Українського інституту національної пам’яті.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *