07.10.2024      26      0
 

Пам’ятка: як вберегтися від гарячки Західного Нілу


В Україні за повідомленням головного державного санітарного лікаря України протягом поточного року зареєстровано 69 випадків гарячки Західного Нілу, що майже  в 5 разів більше ніж у 2023 році, з них в     серпні – 41 випадок. Найбільше випадків зареєстровано в Полтавській, Черкаській, Київській областях та м. Київ.

В Черкаському районі зареєстровано 3 лабораторно підтверджених випадки, без летальних наслідків.

Гарячка Західного Нілу – особливо небезпечна  інфекційна хвороба, що має міжнародне значення, друга назва хвороби –  «качина лихоманка». Хвороба віднесена до зоонозів, спільна для людей і тварин, включена до Кодексу здоров’я наземних тварин Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин. Збудником хвороби є арбовірус з родини флавівірус.

Основним джерелом та резервуаром інфекції  є  17 видів перелітних птахів, найбільш сприйнятливі птахи сімейства вранових Сorvidаe (сойка, сорока, горіхівка, галка, грач, ворона чорна та сіра, крук, кукша, клушиця),  які мають високу концентрацію збудника в крові, в якій він циркулює до  2-х тижнів, та дрібні ссавці, гризуни, кажани, у яких збудник зберігається нетривалий час. Переносниками є численні види комарів орнітофілів (150 видів), які інфікуються від птахів, здебільшого родів Сulex і  Аedes.

Людина інфікується від укусу комара. Особливо вразливими є люди, які знаходяться в місцях скупчення комарів, птахів, живуть поблизу водних об’єктів, працівники тваринницьких комплексів, птахоферм, мисливці, лісники, туристи, військовослужбовці.

Хворіють на дану хворобу люди, коні і деякі птахи. Сприйнятливість для хвороби висока. Сезонність – літньо-осіння. Після хвороби залишається стійкий імунітет.

Інкубаційний період від моменту зараження до появи перших ознак становить від 3 – 6 діб до 2-3 тижнів. Більшість людей під час зараження не відчувають жодних симптомів, у 20 % реєструються легкі ознаки гострої респіраторно вірусної інфекції: висока температура, нерідко «двохвильова» лихоманка, головний біль, біль у горлі, м’язах, суглобах та спині, слабкість, нудота, діарея, можуть бути висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки. Здебільшого з цими симптомами хворі не звертаються до лікаря. Менш ніж у 1 % захворілих розвиваються менінгіт та енцефаліт, що змушує їх звертатися за медичною допомогою. Діагноз встановлюється за клінічними та лабораторними критеріями – підтверджений випадок та за клінічними і епідеміологічними (наявність одного з 2-х епідемічних зв’язків: передача від тварини до людини під час проживання/відвідування та наявність укусів комарів в районах, де хвороба є ендемічним захворюванням коней та птахів – ймовірний випадок). Летальність  від хвороби становить 2-14 % .

У коней симптомами можуть бути – втрата апетиту, депресія, спіткання, м’язові посмикування, часткові паралічі, порушення зору, скрегіт зубами, натискання головою, безцільне блукання, судоми, порушення ковтання, слабкість задніх кінцівок. Може наступити кома і смерть,  в деяких випадках спостерігається гарячка.

У птахів, зокрема, гусей спостерігаються неврологічні порушення: від лежачої пози до паралічу лап і крил, порушення координації. Смертність становить 20-60 %.

З метою запобігання хвороби уникайте місць скупчення диких птахів, комарів, використовуйте репеленти, захистіть від укусів комарами домашніх та сільськогосподарських тварин, проводьте дезінсекційні заходи.

У разі виявлення випадків загибелі диких птахів, зокрема, ворон, домашньої птиці повідомляйте в Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Черкаській області та Черкаську районну державну лікарню ветеринарної медицини.

Потурбуйтеся про власне здоров’я та санітарну охорону  території Черкаського району.

За інформацією Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *