07.08.2024      48      0
 

Як відрізнити шахрайський вебсайт від справжнього?


Шахраї можуть створювати фішингові сайти, які візуально схожі на вебресурси відомих магазинів, банків, державних установ.

Різниця в одній літері або зайвий символ у назві вебсайту – і ви ризикуєте потрапити на сайт-клон, створений шахраями.

На що звернути увагу, відвідуючи вебсайт?

Перш ніж зазначати будь-яку інформацію на онлайн-ресурсі, обов’язково перевірте його надійність. Найчастіше шахраї маскують фішингові сайти на зразок державних порталів, соціальних платформ, сайтів банків та дошок онлайн-оголошень. Крім того, фішинговими можуть бути вебресурси з поповнення мобільного телефону чи переказу коштів з картки на картку, онлайн-кредитування на картку, сайти інтернет-магазинів, онлайн-казино та лотереї.

Щоб не стати жертвою шахрайства або вірусної атаки в Інтернеті, необхідно  дотримуватися простих правил та перевіряти сайти, на яких ви сплачуєте та купуєте, залишаєте свої персональні дані, поповнюєте мобільний рахунок тощо.

Звертайте увагу на правильність написання адреси сайту. Різниця між адресами шахрайського і справжнього сайту може становити лише одну літеру чи знак. Якщо ви вводите карткові реквізити, паролі за посиланням на новому сайті – намагайте робити це не із смартфона, оскільки там важче розгледіти адресу сайту.

На яких ресурсах можна перевірити надійність вебсайту?

Щоб не потрапити до пастки сучасних кіберзлочинців, переконайтеся, що онлайн-сервіс, яким ви користуєтеся, – надійний. Для цього можна скористатися наявними базами шахрайських сайтів та перевірити вебресурс.

Використовуйте сервіс “STOP FRAUD” на вебсайті департаменту кіберполіції Національної поліції України.

У розділі “STOP FRAUD” ви можете перевірити інформацію за такими параметрами: номер платіжної картки, телефон або посилання на сайт.

Перевірте сайт, послугами якого збираєтесь скористатися, через сервіс “Black List”.

Це база шахрайських сайтів, яку формують за результатами щоденного моніторингу. Для перевірки необхідно скопіювати адресу вебсайту та вставити у віконце для пошуку.

Перевірити сайт, яким ви хочете скористатися, на шахрайство, фішинг та наявність шкідливого програмного забезпечення, можна через сервіс CheckMyLink.

Ще більше корисної інформації читайте на спеціальному порталі Національного банку України #ШахрайГудбай.

Крім перевірки сайту через сервіси, наполегливо рекомендуємо вам проводити також власну перевірку. Якщо наповнення вебресурсу викликає сумніви навіть за наявності певних знаків безпеки, краще утриматися від введення на ньому будь-яких персональних даних та не завантажувати звідти файлів.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *