06.08.2024      55      0
 

Торгівля людьми: що варто знати про ризики та де можна отримати допомогу


З початку повномасштабної війни громадяни України стали вразливішими до торгівлі людьми, оскільки змушені були шукати прихисток у безпечних регіонах або ж за кордоном.

Оцінити реальні масштаби торгівлі людьми в Україні складно, оскільки більшість постраждалих осіб не звертаються по допомогу через небажання згадувати пережите. Це свідчить про високий рівень латентності цих злочинів.

Виявлення, розслідування злочинів та ідентифікація постраждалих осіб вимагає свідомого ставлення кожного громадянина України до цієї проблеми.

З 2017 року до Черкаської районної військової адміністрації надходили звернення від осіб, жителів Черкаського району, стосовно встановлення статусу постраждалого від торгівлі людьми.

Всі вони були розглянуті з врахуванням норм чинного законодавства.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, що здійснюється з метою отримання прибутку з експлуатації чоловіків, жінок і дітей. 

Під експлуатацією людини слід розуміти:

  • всі форми сексуальної експлуатації;
  • використання в порнобізнесі;
  • примусову працю або примусове надання послуг;
  • рабство або звичаї, подібні до рабства;
  • підневільний стан;
  • залучення в боргову кабалу;
  • вилучення органів;
  • проведення дослідів над людиною без її згоди;
  • усиновлення (удочеріння) з метою наживи;
  • примусову вагітність або примусове переривання вагітності;
  • примусове одруження;
  • примусове втягнення у заняття жебрацтвом;
  • втягнення у злочинну діяльність;
  • використання у збройних конфліктах тощо.

Пам’ятайте, торгівля людьми – кримінальний злочин, який карається відповідно до положень Кримінального кодексу України позбавленням волі на строк від 3-х до 15-ти років.

Що потрібно знати, щоб не стати жертвою торгівлі людьми?

Нікому не довіряйте ваш паспорт. Документи, що засвідчують вашу особу, завжди повинні знаходитися лише у вас. Зробіть та збережіть копії найважливіших документів або сфотографуйте їх і надішліть собі на електронну пошту, у хмарне сховище чи особам, яким ви довіряєте і з якими підтримуєте зв’язок щодо вашої подорожі.

Будьте обережні щодо пропозицій від приватних осіб, які не є представниками офіційних структур та організацій, координаційних чи волонтерських центрів.

Залиште близьким чи друзям детальну інформацію про своє майбутнє місце перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами або намагайтесь повідомити інформацію одразу після прибуття.

Намагайтесь підтримувати постійний зв’язок із рідними чи друзями. Домовтеся з ними про кодове слово, фразу чи символ, які повідомлять, що ви в небезпеці.

Дізнайтеся номери телефонів українського посольства та консульських представництв за кордоном та візьміть їх із собою. Якщо ви опинились у скрутній ситуації або вам щось загрожує, звертайтеся до представників своєї країни, які допоможуть вам. Якщо в країні вашого перебування немає посольства України, телефонуйте до посольства України в сусідній державі.

У переважній більшості країн активно працюють неурядові організації та служби, котрі надають допомогу особам, які опинились у скрутному становищі. Майте при собі їхні контакти та звертайтеся до них у разі потреби.

У випадку, якщо ви відчули загрозу від людини, яка пропонує вам допомогу за кордоном, або ви вже ідентифікували, що потрапили до рук шахраїв, – телефонуйте до відповідних служб або організацій, зокрема до поліції, посольства, прикордонних служб, волонтерів, гуманітарних місій тощо.

Допомогу надають за номерами телефонів:

  • Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів – 527. Щодня з 08:00 до 20:00, безкоштовно та конфіденційно;
  • (093) 081 43 12 – БО „100% ЖИТТЯ ЧЕРКАСИ“ у м. Черкаси;
  • (068) 692 05 58 – Управління соціального захисту населення Черкаської районної державної адміністрації;
  •  (067) 522 57 10 – Черкаський правозахисний центр;
  • 102 – поліція;
  • 0 800 50 17 20 – гаряча лінія Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Якщо ви перебуваєте за кордоном зателефонуйте на лінію екстреної допомоги в ЄС – 112.

Дієву підтримку у напрямку розбудови суспільства рівних прав та можливостей, без насильства та торгівлі людьми, здійснює громадська організація «Ла Страда-Україна» на локальному, національному та міжнародному рівнях.

Надання  консультації та підтримку через  Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації,- працює в режимі 24/7  за телефоном  0800 500 335  або   116 123  з мобільного, але й через  електронні канали зв’язку   (Telegram: @NHL116123,  Facebook: @lastradaukraine,  Skype: @lastrada-ukraine,  email: [email protected], сайт: https://la-strada.org.ua/pro-organizacziyu )

Останні є дуже важливими для тих наших громадян, які наразі перебувають за кордоном.

ГО «Десяте квітня»   підвищення правової свідомості та обізнаності населення, реагування на нові виклики в сфері порушення прав людини.

Телефонна гаряча лінія 0 800 33 28 Реагування на нові виклики в сфері порушення прав людини. (Гаряча лінія працює  з 08:00 до 22:00 без перерв (крім неділі), всі дзвінки безкоштовні в межах території України) https://dk.od.ua/pro-nas/desiate-kvitnia

За інформацією Управління соціального захисту населення Черкаської районної державної адміністрації.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *