11.07.2019      279      0
 

У Мінрегіоні вже мають концептуальне бачення, як удосконалити законодавство про місцеві вибори


Експерти робочої групи при Мінрегіоні розробили проект Концепції удосконалення законодавства про місцеві вибори.

Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негодаза результатамиобговорення проекту концепції удосконалення законодавства про місцеві вибори у зв’язку з реформою місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою.

«Ми вже маємо цілісну концепцію, яка показує шляхи законодавчого вирішення низки питань: створення оптимальної системи виборів депутатів рад громад, районних та обласних рад, голів громад, визначення чисельності місцевих рад, зниження рівня «партизації» місцевих представницьких органів, удосконалення адміністрування місцевих виборів тощо», – зазначив В’ячеслав Негода

За його словами, проект Концепції розроблений з розрахунком, що до чергових місцевих виборів восени 2020 року вже буде проведена адміністративно-територіальна реформа, тобто до цього часу по усій країні будуть створені спроможні громади та райони.

«Зробити так, щоб інтереси усіх громадян і громад були представлені в місцевих радах, можна лише у новій, більш збалансованій системі адміністративно-територіального устрою. Також маємо максимально деполітизувати місцеве самоврядування», – вважає В’ячеслав Негода.

Розроблений експертами проект Концепції передбачає, зокрема, що необхідно понизити рівень «партизації» місцевих представницьких органів та зняти надмірний «вертикальний контроль» політичних партій за процесами на місцевому рівні – в тому числі, імперативний мандат – можливість дострокового відкликання депутатів. Проте повністю відмовлятись від діяльності та участі політичних партій на місцевому рівні, на думку фахівців, не варто. Умовою участі політичної партії у місцевих виборах має стати наявність відповідної місцевої організації партії.

«Сьогоднішнє обговорення показує, що деякі пропозиції експертів ще досить дискусійні і вимагають пошуку компромісу. Тому найближчими днями ми обговоримо їх у складі робочої групи при Мінрегіоні в більш широкому колі, а після цього – оприлюднимо для широкого загалу», — сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, при Мінрегіоні працює робоча група з розроблення змін до виборчого законодавства щодо забезпечення пропорційного представництва громадян у радах громад та територіальних громад у районних та обласних радах.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *