11.10.2024      153      0
 

У Черкаській РВА відбулася розширена нарада із головами територіальних громад


У Черкаській РВА відбулася розширена нарада із головами територіальних громад під керівництвом першої заступниці голови Черкаської ОДА Наталії Кравченко. У нараді взяли участь заступники голови Черкаської РДА Богдан Солошенко та Микола Турик, керівники профільних структурних підрозділів обласної та районної державних адміністрацій, а також підприємств, установ, організацій району і області.

Першочергово зосередили увагу на ситуації щодо захворюваності на туберкульоз. В умовах війни ризики поширення туберкульозу збільшуються. Оскільки через військові дії рф в Україні спостерігається зростання міграції населення, погіршення соціально-побутових умов, ускладнення доступу до медичної допомоги.

За даними ВООЗ, Україна сьогодні посідає 4 місце в Європейському регіоні за показником захворюваності на туберкульоз. За минулий рік в Україні від туберкульозу померло близько 3600 осіб.

На туберкульоз може захворіти кожна людина, незалежно від статі, віку, національної приналежності чи соціального становища. Слід пам’ятати, що практично неможливо заразитися туберкульозом, перебуваючи на відкритому повітрі. Лише перебуваючи у тісному контакті з хворим, який виділяє бактерії туберкульозу в закритому, погано вентильованому приміщенні, є ризики «підхопити» цю недугу. Захиститися від туберкульозу можна завдяки вакцинації. Важливо також проводити скринінгові анкетування серед груп ризику у медичних закладах, центрах надання адміністративних послуг та бути уважним до свого здоров’я.

Про здоров’я ментальне говорили із регіональною координаторкою Всеукраїнської програми ментального здоров’я Вікторією Шепіль. В сучасних умовах підтримка ментального здоров’я дуже важлива. Не соромтеся спитати себе: ти як?

Про підтримку внутрішньо переміщених осіб, ветеранів і ветеранок говорили далі.

На сьогодні загальна кількість внутрішньо переміщених осіб по району становить 55 143 особи. З них: м. Канів – 3 725 осіб, м. Сміла – 6 417 осіб, м. Черкаси – 26 044 особи. Щоденно здійснюється оперативний моніторинг вільних місць для тимчасового розміщення (проживання) внутрішньо переміщених осіб. Створено умови та постійно надається підтримка для задоволення базових потреб ВПО.

З метою підтримки ветеранів/ветеранок у громадах Черкаського району створено та функціонує 21 Ветеранський простір (хаб). Військовослужбовцям, ветеранам війни, членам їх родин та членам сім’ї загиблих надається інформаційно-консультаційна підтримка, юридична та психологічна допомога.

Для реалізації ветеранської політики держави у територіальних громадах району визначені спеціалісти, створені відповідні структурні підрозділи. У 22 громадах введено посади фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. По району внесено 320 послуг до ,,Є-карти послуг для ветеранів війни“. 20 територіальних громад утворили Єдине вікно для обслуговування ветеранів війни.

На реалізацію програм соціального захисту військовослужбовців, захисників та захисниць України, членів їх сімей, членів родин загиблих (померлих), безвісти зниклих та полонених у місцевих бюджетах територіальних громад на 2024 рік передбачено понад 178 мільйонів гривень. Робота в означеному напрямку триває, адже кожен розуміє, на скільки важливо сьогодні підтримати тих, хто віддав своє здоров’я, задля захисту рідної землі та тих, хто втратив у цій війні найдорожче – рідних і близьких.

За підсумками розширеної наради надано відповідні доручення. Працюємо!


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *