10.05.2023      363      0
 

Розпочала свій старт загальнодержавна інформаційна кампанія щодо протидії шахрайств в Інтернеті


Розпочала свій старт загальнодержавна інформаційна кампанія щодо протидії зростанню кількості шахрайств, пов’язаних із здійсненням фінансових операцій через Інтернет, шахрайськими (фішинговими) повідомленнями, Інтернет-жебрацтвом, шахрайством з надзвичайною ситуацією.

Її мета – поліпшити обізнаність громадян та нагадати їм про основні правила безпеки під час безготівкових розрахунків, особливо в мережі Інтернет.

Міністерство цифрової трансформації спільно з Кіберполіцією та НБУ створили спільний проєкт — освітній серіал для платформи Дія.Цифрова освіта  під назвою «Обережно! Кібершахраї».

Він розкриває теми, які чатують на користувачів в мережі Інтернет, та  надає поради щодо:

  • як запобігти крадіжці фінансового номера
  • як діяти в разі втрати або викрадення мобільного пристрою
  • як встановити місцезнаходження гаджета
  • як вберегтися від витоку інформації
  • як протидіяти фiшингу та вішингу

Курс, що складається із чотирьох серій тривалістю 8-10 хвилин і його можна безплатно переглянути на національній онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта. 

Найчастіше як приманку шахраї використовують грошові виплати від держави, міжнародних організацій, відомих українських компаній та банків.

В контексті інформаційної компанії Національний банк разом із Департаментом кіберполіції Національної поліції України, а також за підтримки Проєкту USAID “Реформування фінансового сектору” інформуватимуть громадян про те, як вберегтися від платіжного шахрайства, зокрема через оновлену тематичну вебсторінку (лендинг) #ШахрайГудбай із детальною інформацією та правилами поведінки у віртуальному просторі.

За даними звіту Національної поліції України у 2022 році кіберполіцейськими здійснювалось супроводження 5 тис. кримінальних правопорушень, виявлено 2,3 тис. кіберзлочинів.

Помітну частку цих злочинів складають шахрайські  дії пов’язані із здійсненням фінансових операцій через Інтернет, шахрайськими (фішинговими) повідомленнями, Інтернет-жебрацтвом, шахрайством з надзвичайною ситуацією з платіжними картками, крадіжки коштів з банківських рахунків та викрадення інформації.

Департаментом кіберполіції Національної поліції України для ефективнішої комунікації та надання кваліфікованої допомоги населенню впроваджено безкоштовну телефонну інформаційну підтримку за номером 0800505170.

Для попередження настання можливих негативних наслідків просимо дотримуватися  вищезазначених заходів з кібербезпеки.

За інформацією Сектора цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *