18.05.2020      1313      0
 

“Трагедія кримських татар…” Бібліотечні заклади району підготували цикл заходів онлайн


18 травня Україна та увесь світ згадують про жертв депортації кримськотатарського народу з Криму в 1944 році. В цей день 76 років назад був відправлений перший ешелон з кримськими татарами до Середньої Азії з півострова.

Передували цим трагічним подіям постанова Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року, в якій йшлося про звинувачення кримських татар у «зраді Батьківщини» та «пособництві на користь німецьких окупантів» та наказ наркома внутрішніх справ СРСР Л. Берії «Про заходи щодо очищення території Кримської АРСР від антирадянських елементів».

Спецоперація з депортації розпочалася о 4-й годині ранку 18 травня 1944 року, а до 16 години 20 травня кримських татар у Криму зовсім не стало. Для цього у Крим прибуло 5 тисяч оперативних працівників НКВС та НКДБ СРСР, водночас до таємної операції залучили 20 тисяч бійців та офіцерів внутрішніх військ НКВС. 

Вояки НКВС обходили усі помешкання кримських татар і оголошували ультиматум: у найкоротший час взяти все необхідне, дітей і немічних старих, повантажитися на вантажівки і під конвоєм їхати до залізничних станцій. Тих, хто чинив опір, за свідченнями очевидців, розстрілювали на місці. Нажаханих людей на залізниці зачиняли у наглухо зачинених товарних вагонах і вивозили від рідних домівок, більшість з них назавжди.

Їх відправили в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, а також у Росію – в Марійську АРСР, на Південний Урал і в Костромську область. 

У дорозі людей годували рідко і погано, померлих ховали біля залізничного полотна, або не ховали взагалі. Від нелюдських умов перевезення, а також у перші роки після переселення загинуло понад 46% депортованих кримських татар, тобто загинув майже кожен другий представник татарського народу. Самі кримські татари нарахували 423 100 депортованих.

Проте навіть у нелюдських умовах,  завдяки своїй терплячості і працелюбності, цей народ зумів пристосуватися і вижити. 

Масове повернення кримських татар до Криму розпочалося наприкінці вісімдесятих років минулого століття. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Вшановуючи пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року, бібліотеки району щороку готують книжкові виставки «До Дня пам′яті жертв депортації кримськотатарського народу», перегляди друкованих видань «Геноцид кримськотатарського народу – памʼятати»; проводять інформаційно-патріотичні години «Свіча пам’яті»; альманахи подій «Жертви політичних репресій. Хто вони та в чому їх подвиг» та ін.

В цьому році, дотримуючись карантинних обмежень, бібліотечні заклади Черкаського району підготували цикл заходів в режимі онлайн щодо відзначення Дня пам’яті жертв депортації кримських татар.  Таким чином, своїм користувачам вони запропонують перегляди документального фільму «1944. Крим. Депортація» (режисери  Фатіма Осман, Юнус Паша), військово-історичного фільму «Хайтарма» (режисер і виконавець головної ролі Ахтем Сеітаблаєв) та фільму «Чужа молитва» (режисер Ахтем Сеітаблаєв). Також будуть проведені інформаційні повідомлення «На грані вічного болю: Україна – Крим»,  «Жертви геноциду кримськотатарського народу – історія повторюється» та віртуальні довідки «Трагедія кримських татар». 

За інформацією відділу бібліотечної та краєзнавчої роботи ЧРОМЦ НТ.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *