27.12.2023      86      0
 

«Наша мета – вибудувати якісну систему взаємодії та підтримки», – Наталія Кравченко


Ветеранська політика, підтримка вимушених переселенців, усебічне впровадження психосоціальних послуг і популяризація психологічної допомоги. Цьогоріч на Черкащині заклали підґрунтя для розвитку комплексної системи підтримки цивільного населення. Наступного ж року у планах – її розвиток та посилення. На цьому наголосила перша заступниця очільника області Наталія Кравченко на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення.

Координаційний центр підтримки цивільного населення працює в області з червня. Він складається з окремих профільних груп із роботи з внутрішньо переміщеними особами, ветеранами, військовослужбовцями, членами їхніх родин, ментального здоров’я тощо.

– Наша мета – вибудувати дієву й ефективну систему взаємодії, яка б охоплювала всіх осіб, які потребують підтримки, та була доступною кожному, – наголосила Наталія Кравченко. – Ми напрацьовуємо власні методики та рішення, а не запозичуємо вже апробовані практики, оскільки ті проблеми, які вирішуємо зараз, – це нові виклики та досвід як для нашої області, так і України в цілому. Адже ми зараз живемо в умовах війни та долаємо виклики, спричинені нею. Тому нам важливо працювати разом. Бо, об’єднавши зусилля, можемо досягти справді гідних результатів.

Так, область має успіхи у розвитку екосистеми з упровадження психологічних послуг у межах втілення Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Здобутки Черкащини у цьому напрямку відзначили на всеукраїнському рівні.

– Майже в усіх громадах області доступні психологічні послуги, – зауважила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Вікторія Шепіль. – Нам вдалося охопити навчаннями у сфері ментального здоров’я понад 2,5 тисячі освітян і тисячу надавачів соціальних послуг. Постійно проводимо зустрічі із родинами ВПО та родинами військових, організовуємо заходи для молоді. Нам важливо подолати стигму серед населення, що дбати про психологічний добробут – соромно. Особливо це стосується людей старшого віку та молоді.

Важливим є поширення психосоціальної підтримки та реабілітації поміж військовослужбовців і членів їхніх родин. Один із таких проектів адаптації ветеранів та їхніх близьких втілюють на Черкащині ГО «Табір Максимум» спільно з Мінсоцполітики.

Ще одним елементом адаптації  захисників та захисниць у громадах є відкриття ветеранських просторів. Приміром, один з таких діє у Шполянській громаді.

Також під час засідання звернули увагу на можливість отримати послуги з протезування для жителів області. Лише цього року в Черкаському відділенні Фонду соціального захисту осіб із інвалідністю на засоби реабілітації спрямували понад 118 млн грн.

Нагадаємо, на Черкащині працює ветеранська платформа «Черкаський вимір». Тут військові та члени їхніх родин можуть отримати вичерпну інформацію з актуальних питань.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *