Війна в рази збільшила кількість внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). Багато хто з них живе, або проводить певну кількість часу в спеціально облаштованих місцях для перебування переселенців.
Військові дії, велике скупчення людей у вагонах поїздів та в місцях для ночівлі, відсутність сталого доступу до проточної води і засобів гігієни можуть загрожувати спалахами і швидким поширенням інфекційних хвороб. Запобігти цьому можна завдяки застосуванню адекватних засобів профілактики. Серед них: забезпечення постійного водопостачання якісною та безпечною питною водою, належних санітарно-гігієнічних умов та доступу до медичних послуг.
Ці мінімальні вимоги дозволяють ВПО, які вимушені перебувати у місцях тимчасового перебування, проживати у безпечному та здоровому середовищі життєдіяльності а саме:
- Місця тимчасового перебування ВПО необхідно облаштувати з урахуванням наявної транспортної, медичної, торгівельної та спортивно- оздоровчої інфраструктури;
- Житлова зона місць тимчасового перебування ВПО має бути забезпечена належним освітленням, місцями для сну та відпочинку;
- Параметри мікроклімату приміщень повинні бути максимально наближені до рекомендованих:18 С при відносній вологості 30-70%;
- При розміщенні спальних місць для ВПО необхідно формувати мінімальну відстань між ліжками в 1 м та 0,8м від зовнішніх стін;
- На території місць тимчасового перебування ВПО має бути організоване місце для приготування їжі та зберігання продуктів та / або забезпечене централізоване харчування з дотримання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів;
- З метою недопущення виникнення випадків захворювання на гострі кишкові інфекції в місцях тимчасового перебування ВПО забороняється вживання в їжу страв, приготовлених поза межами організованих місць для приготування їжі, окрім централізованого харчування;
- Вода питна в місцях тимчасового перебування ВПО повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01 липня 2010 року за № 452/17747;
- За можливості, місця тимчасового перебування ВПО мають бути забезпечені бездротовим доступом до мережі Інтернет;
- Місця тимчасового перебування ВПО повинні мати доступ до електричної мережі з можливістю підзарядки портативних електронних пристроїв та засобів зв’язку;
- Під час організації та облаштування місць тимчасового перебування слід забезпечити взаємодію із закладами охорони здоров’я, які надають медичну допомогу на відповідній території;
- У місцях тимчасового перебування ВПО повинні мати доступ до медичної допомоги та лікарських засобів. За потреби, у місцях тимчасового перебування організовується чергування медичних працівників закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу на відповідній території. При перебуванні одночасно понад 100 осіб наявність медичного працівника обов’язкова;
- ВПО при прибутті до місця тимчасового перебування та при підготовці подальшого організованого переміщення до інших таких місць обов’язково оглядаються медичним працівником;
- В місця тимчасового перебування ВПО необхідно передбачити можливість виокремлення приміщення для осіб, які мають симптоми інфекційних захворювань;
- У разі виникнення у ВПО, які знаходяться в місцях тимчасового перебування, симптомів гострого респіраторного захворювання, гострої кишкової інфекції тощо, така особа підлягає ізоляції в окремому приміщенні з обов’язковим зверненням за медичною допомогою до медичного працівника. У разі відсутності окремого приміщення виділяють частину приміщення, яку виокремлюють (наприклад, ширмою), з мінімальною відстанню в 1,5-2 м до інших осіб;
- Про випадок виникнення підозри на інфекційну хворобу у
ВПО, яка знаходиться у місці тимчасового перебування, медичний працівник
повинен заповнити форму первинної облікової документації № 058/о «Екстрене
повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння,
незвичайну реакцію на щеплення», затверджену наказом Міністерства охорони
здоров’я України від 10 січня 2006 року № 1, зареєстрованим в Міністерстві
юстиції України 08 червня 2006 року
за № 686/12560, та надати її до центру контролю та профілактики хвороб (лабораторного центру МОЗ) відповідної адміністративно-територіальної одиниці, де розташоване місце тимчасового перебування ВПО, для проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) та вжиття необхідних протиепідемічних заходів;
- За можливості необхідно організувати надання психологічної допомоги ВПО, які знаходяться в місцях тимчасового перебування;
- Місця тимчасового перебування ВПО повинні бути забезпечені рідким милом, антисептиками, паперовими рушниками, облаштовані місцем для обробки рук антисептиком;
- Функціонування місць тимчасового перебування ВПО під час карантину, установленого Кабінетом Міністрів України, організовується із дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підтримання фізичної дистанції не менше одного метра та з використанням засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або масок, у тому числі виготовлених самостійно, із забезпеченням їх збору та утилізації;
- В місцях тимчасового перебування ВПО проводиться регулярне провітрювання не менше трьох разів на добу, вологе прибирання – один раз на добу, дезінфекція поверхонь, до яких часто доторкаються – не менше 2 разів на добу. Вологе прибирання із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів проводиться не менше одного разу на тиждень або у разі забруднення біологічними рідинами. Вологе прибирання санвузлів в проводиться із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів щоденно;
- Додатково в місцях тимчасового перебування ВПО забезпечується своєчасне проведення необхідних дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних та інших санітарних і протиепідемічних заходів;
- Тверді побутові відходи в місцях тимчасового перебування ВПО повинні збиратися у контейнери встановлені на майданчиках з твердим покриттям та відповідним накриттям. Термін зберігання в холодний період року (при середньодобовій температурі – 5 град.С і нижче) повинен бути не більше ніж 3 доби, а в теплий період року ( при середньодобовій температурі більше ніж +5 град.С) не більше ніж доба (щоденне перевезення).
ЯК РОЗПІЗНАТИ ТА ВБЕРЕГТИСЬ ВІД ГРИПУ?!
Грип – це небезпечне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим.
Як запобігти зараженню на грип?
Для кого грип найнебезпечніший?
особи з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин) | особи, що перебувають у спеціалізованих колективах та персонал цих закладів |
особи віком понад 65 років | військовослужбовці |
особи, що перебувають у закладах тривалого д огляду | персонал ДНЗ, шкіл та інших навчальних закладів працівники критичної інфраструктури |
діти віком 6 мiс – 5 рокiв | особи, що перебувають в контакті з великою кількістю людей |
персонал медичних закладів | особи, які доглядають хворих на грип удома |
вагітні |
Вакцинація від грипу ніколи не пізно!
- Вакцинуватись можна протягом всього епідсезону з жовтня по травень
- Щеплення посилює здатність організму протистояти грипу
ПАМ’ЯТКА
Як вберегти себе від захворювань гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні т а кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремий кухонний інвентар (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб на стихійних ринках;
- не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- уникати контакту з особами з ознаками гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, у разі виявлення такої особи вжити заходів щодо її ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я.
ПАМ’ЯТКА
Рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19
У місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:
- періодично проводити наскрізне провітрювання приміщень та вологе прибирання із використанням дезінфекційних засобів у житлових приміщеннях та приміщеннях загального користування
- дотримуватись правил особистої гігієни, регулярно обробляти руки спиртовмісним засобом;
- дотримуватися правил респіраторної гігієни при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом;
- користуватися одноразовими масками при необхідності, проводити їх заміну, як тільки вони стануть вологими чи забрудняться;
- уникати контактів з особами з ознаками гострого респіраторного захворювання, вжити заходів для їх ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я;
Довідково:
- Респіраторні захворювання, такі як грип чи COVID-19 є висококонтагіозними ;
- Від хворих на респіраторні захворювання, віруси можуть поширюватися в радіусі 1-1,5 м;
- У людей, які захворіли на респіраторну інфекцію, в т. ч. COVID-19, симптоми можуть бути відсутні. Вони можуть передати вірус іншим людям, навіть не знаючи, що вони хворі. Тому у місцях скупчення необхідно тримати дистанцію не менше як 1 м один від одного;
- Рекомендовано уникати місць, де збираються великі групи людей, таких як класи, культурні та спортивні заходи, особливо схильні до високого ризику ускладнень респіраторних захворювань (наявні хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної систем).
За інформацією «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»